Policisté reagovali okamžitě, jeden šel proti útočníkům jen s obuškem

Zasahoval i policista mimo službu, další měl jen obušek (zdroj: ČT24)

Mezi 48 zraněnými, kteří byli po útocích v Londýně převezeni do nemocnice, jsou i čtyři policisté. Právě jejich práci Britové po tragické sobotní noci oceňují. Pachatele zneškodnili za osm minut od chvíle, kdy jim obyvatelé města incident nahlásili. Zvláštní pozornost si vysloužili především dva ze zraněných policistů.

Prvním z nich je dopravní policista, který útočníkům čelil jen obuškem. Muž, který se k dopravní policii přidal před necelými dvěma lety, byl jedním z prvních lidí, kteří na útok zareagovali.

Při útoku byl pobodán, utrpěl zranění obličeje, hlavy a nohy. Podle policejního sboru je ale ve stabilizovaném stavu. Jeho nadřízený Paul Crowther, který ho navštívil v nemocnici, ho pochválil za prokázání „ohromné odvahy tváří v tvář nebezpečí“.

Druhým, kdo si v souvislosti s útoky vysloužil zvýšený zájem, je příslušník londýnské metropolitní policie, který zasáhl, přestože byl mimo službu. Povedlo se mu dopadnout jednoho z útočníků. Policista - a hráč rugby, jak připomínají britská média - ale sám utrpěl těžká zranění a je v kritickém stavu.

Komisařka metropolitní policie vyzdvihla osobní nasazení a odvahu všech na místě. „Mnoho, mnoho lidí riskovalo své bezpečí, aby pomohli jiným, aby se postarali o vážně zraněné a samozřejmě aby konfrontovali podezřelé,“ uvedla Cressida Dicková.

„Policista se stavěl mezi teroristy a zbytek lidí, snažil se je zastrašit,“ všiml si fotograf Gabriele Sciotto. Právě jeho fotografie se stala jedním ze symbolů útoku – na snímku leží na zemi zneškodněný jeden z podezřelých.

Jeden z podezřelých po dopadení
Zdroj: ČTK/AP/Gabriele Sciotto

Policie uzavřela široké okolí včetně nedalekých stanic železnice a metra. Čluny prohledávaly Temži v obavě, že někdo spadl nebo skočil z mostu. Už v sobotu dopoledne hlásili, že je situace pod kontrolou, v ulicích hlídkuje ještě víc policistů s dlouhými zbraněmi. Zaznívá ale také kritika, že kontrarozvědce uniklo další spiknutí minimálně tří lidí.

Bezpečnostní hrozbu vláda ponechala na stupni vážná, nezvýšila ji na nejvyšší kritickou, jako po útoku v Manchesteru. Zřejmě tak vyšetřovatelé z protiteroristické jednotky nepředpokládají, že by byl na útěku někdo nebezpečný. Po třetím útoku v Británii během tří měsíců ale premiérka ohlásila revizi protiteroristických opatření.