Dvanáct zatčených. K útoku se přihlásil Islámský stát

Dvanáct podezřelých zadržela policie po sobotních útocích v centru Londýna. Všichni byli z předměstí Barking na východě metropole. Jejich souvislost s incidenty z Londýnského mostu a lokality Borough Market zatím není jasná. Útoky mají sedm obětí, mezi nimi občana Kanady či Francie. Policie všechny tři přímé pachatele zastřelila, jejich identitu zatím veřejnost nezná. K útoku se přihlásil tzv. Islámský stát.

Byli jste v době incidentu poblíž, nacházíte  se v širším okolí? Přihlaste se ČT24 se svou výpovědí, fotografiemi či videem. Stojíme o Vaše svědectví: kontakt na e-mailu EditoriCT24@ceskatelevize.cz. 

On-line přenos

Teror v Londýně

  • 23:15

    Britská policie uvedla, že všichni, kteří byli v neděli ve východním Londýně zadrženi, byli propuštěni bez obvinění, píše Telegraph.

  • 21:29

    V dokumentu o islámských extremistech se objevil právě 27letý Khuram Butt, jehož identitu dnes odhalila policie. Uvedla to stanice BBC. Informace, že jeden z útočníků figuroval v pořadu o britských džihádistech televize Channel 4, se objevila už dříve.

  • 20:39

    Pietní shromáždění poblíž londýnského Tower Bridge.

    Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24

Hlavní body. Co o teroru dosud víme?

  • Útoky mají zatím sedm obětí a 48 zraněných, v nemocnicích zůstává 36 lidí. Zatím nejsou informace o tom, že by mezi oběťmi nebo zraněnými byli Češi. 
  • Bílá dodávka nejprve na mostě najela do davu lidí. Následně trojice mužů vystoupila s dlouhými noži a o několik desítek metrů dál pobodala další osoby.
  • Tři pachatele policie zastřelila. Jejich identitu nezveřejnila, podle ministryně vnitra souvisejí útoky s islámským radikalismem. K incidentům se přihlásil IS.
  • Policie v souvislosti s útoky zatkla 12 lidí, všechny na východolondýnském předměstí Barking. Policisté také zasahovali v nedalekém East Hamu.

Vyšetřování

Z jednoho bytu v Barkingu si policie odvezla 38letého muže, z druhého pak dalších 11 lidí: pět mužů ve věku od 27 do 55 let a šest žen v rozmezí 19 až 60 let. Pětapadesátiletý muž byl následně propuštěn bez obvinění.

Policisté zatím nechtějí sdělit detaily ohledně identity v sobotu zabitých útočníků, podle BBC je už ale identifikovaly. Úřady jména atentátníků zveřejní, jakmile to bude podle nich možné.

Prioritou vyšetřovatelů je nyní zjistit podrobnosti o nich a také to, zda se na útoku nepodílel někdo další. Britská ministryně vnitra Amber Ruddová vidí v sobotních incidentech jasnou souvislost s islámským radikalismem.

Prostřednictvím své agentury Amak se k útoku přihlásil tzv. Islámský stát. „Bezpečnostní jednotky bojovníků IS včera provedly útoky v Londýně,“ stojí v prohlášení. Není však jasné, zda si organizace útok nepřisvojila čistě z propagandistických důvodů.

Ministryně Ruddová v neděli dodala, že protiteroristické úřady nedoporučily zvýšit stupeň ohrožení terorismem v zemi ze současného druhého nejvyššího na úplně nejvyšší, kritický. Policie podle ní totiž věří, že dopadla „všechny hlavní pachatele“ atentátu.

Vyšetřovatelé odváží z mostu bílý nákladní vůz - jednu ze zbraní útočníků
Zdroj: Reuters

Osm policistů v noci muselo pro zneškodnění útočníků vypálit celkem 50 nábojů. Podle komisaře šlo o „nebývale“ velké množství munice, vyhrocená situace si to ale prý žádala. Při zásahu byl zasažen kulkou také jeden z civilistů - je v péči lékařů v nemocnici. 

Bílou dodávku, již pachatelé použili při prvním útoku na kolemjdoucí, si podle vyšetřovatelů jeden z trojice nedávno pronajal.

Průběh útoků

Podle médií vjela bílá dodávka vysokou rychlostí na chodník Londýnského mostu a srazila několik pěších. Na chodníku bylo ošetřeno zhruba pět lidí se zraněními. Jeden ze svědků tvrdí, že poté viděl na zemi ležet šest nehybných těl. Policie pak nejprve potvrdila, že incident nepřežili nejméně dva lidé, později zvýšila počet obětí na sedm.

Na žádost policie byla uzavřena železniční stanice London Bridge. Stejnojmenný most byl pro dopravu uzavřen v obou směrech a autobusové linky byly odkloněny. Uzavřeno je stále okolí i blízké stanice metra. V ulicích Londýna bude nasazeno větší množství policistů, včetně ozbrojených, uvedla policejní komisařka.

Podle svědků dodávka jela rychlostí přibližně 80 kilometrů za hodinu. Mířila přes most směrem ze čtvrti City na jih do Southwarku. Náhle začal prudce najíždět na chodník. Svědci vypověděli, že po incidentu na mostě mohli z auta vystoupit dva až čtyři lidé a běželi právě k Borough Market. 

Několik lidí na tamním tržišti – vzdáleném nedaleko Londýnského mostu – údajně zaútočilo delšími noži, možná mačetami. Přivolaná policie na místě spustila střelbu a útočníky při zásahu zneškodnila.

Kdo je mezi oběťmi?

Kanadská média přinesla totožnost první známé oběti útoků. Podle prohlášení rodiny má jít o Christine Archibaldovou z města Castlegar v Britské Kolumbii. Ta dříve pracovala v centru pro lidi bez domova, než odjela se snoubencem do Evropy. Prohlášení pozůstalých zveřejnila kanadská televize CTV News.

Mezi potvrzeními oběťmi je také osoba s francouzským občanstvím, jejíž jméno zatím není známé.

Při zásahu byli zraněni i čtyři policisté, jeden je v kritickém stavu. Mezi zraněnými jsou čtyři Francouzi, nejméně jeden Australan, dva lidé z Nového Zélandu, jeden Španěl a nejméně jeden Němec. O tom, že by mezi oběťmi nebo zraněnými byli Češi, zatím informace nejsou. 

Policisté na místě incidentu
Zdroj: Reuters

Reakce

Všechny hlavní politické strany přerušily na sobotu předvolební kampaň, obnovit ji mají v neděli. Kampaň nepozastavila jen strana UKIP. Předčasné parlamentní volby se v zemi mají konat ve čtvrtek, premiérka Theresa Mayová už oznámila, že se odkládat nebudou. Uvedla také, že od březnového útoku v londýnské čtvrti Westminster přerušily bezpečnostní složky pět dalších pokusů o útok.

Incidenty postihly metropoli necelé dva týdny poté, co zemřelo 22 lidí při sebevražedném atentátu na koncertě v Manchesteru. Tamní policie potvrdila, že večer se uskuteční plánovaný koncert na podporu pozůstalých po obětech. Vystoupí na něm i americká zpěvačka Ariana Grande, na jejímž květnovém koncertě k útoku došlo. Akci s názvem One Love Manchester bude od 20:00 vysílat živě program ČT art. 

Stále neznáme všechny detaily, ale tohle byl záměrný a zbabělý útok na nevinné obyvatele a návštěvníky Londýna. Pro takové barbarské činy neexistuje žádné ospravedlnění.
Sadiq Khan
starosta Londýna

V březnu pak automobil najel do lidí pro změnu na Westminsterském mostě v Londýně. Pět lidí zemřelo, před parlamentem byl navíc smrtelně pobodán policista.

Facebook spustil kvůli sobotním útokům aplikaci Safety Check, s pomocí které mohou lidé dát vědět svým blízkým, že jsou v pořádku. Na sociálních sítích se krátce po útoku začal šířit hashtag #SofaForLondon (#PohovkaPro Londýn), prostřednictvím kterého Londýňané nabízeli lidem v nouzi nocleh, šálek čaje, či možnost si popovídat. Taxikáři lidem nabízeli odvoz zdarma.