Týden před britskými volbami útok přerušil kampaň. Nahrát to může Mayové i labouristům

Bičan: Přerušení kampaně po útoku v Londýně možná lépe využijí toryové (zdroj: ČT24)

Hlavní britské politické strany přerušily kvůli atentátu v Londýně celonárodní kampaň před čtvrtečními parlamentními volbami. Marek Bičan ze studentské sekce Mezinárodního politologického ústavu Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity si myslí, že by situace mohla ve volbách pomoci jak konzervativcům, tak labouristům, ale možná toho lépe využijí vládní konzervativci.

Podle Marka Bičana z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity situace znamená hlavně problém pro kampaň politických stran. Například poslední návštěvy byly naplánovány do vyrovnaných volebních obvodů s nejasným poměrem hlasů. 

Zároveň však vzniká podle něj příležitost k tomu, aby premiérka Theresa Mayová či ministryně vnitra Amber Ruddová a ministr obrany Michael Fallon ukázali, že mají bezpečnostní situaci pevně v rukou a že jejich krizový management je dostatečný.

„Budou mít šanci se nadechnout, kampaň lépe promyslet a snažit se být v posledních dnech před volbami důraznější a třeba ještě více apelovat na voliče, že jenom oni jsou ti, kdo zajistí bezpečnost,“ uvedl Bičan.

Podle něj je ve Velké Británii politická kultura tak vysoká, že si nemyslí, že by událostí jedna z velkých stran politicky přímo zneužila. Kritiku, která by mohla přijít od opozice, ztěžuje podle něj i to, že současná premiérka byla předchozích šest let ministryní vnitra a během této doby byl terorismus spíš záležitost Francie a Belgie.

„Že se to děje teď, třetí útok během tří měsíců, tak to působí hrozně, je to strašné, ale není to vinou britské premiérky nebo ministryně vnitra. To je dáno i tím, že pokud by si terorista kupoval nějakou výbušninu nebo střelnou zbraň, tak to mohou bezpečnostní složky lépe monitorovat, ale pokud najíždí dodávkou a vezme si doma v kuchyni nůž, tak je to obtížnější,“ dodal Bičan.

Nemyslím si, že by to svědčilo o tom, že britská premiérka nemá situaci pevně v rukou, ani si nemyslím, že by na to labouristé nějak poukazovali. Bylo by to vnímáno jako hrubě neetické a je pravdou, že těmto útokům lze předcházet pouze velmi zřídka.
Marek Bičan
studentská sekce Mezinárodního politologického ústavu Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity

Vedle toho upozornuje, že otázka bezpečnosti v předvolebních debatách nebyla chápána až tolik jako otázka, která se vztahuje k terorismu. „Paradoxně hlavně předseda labouristů Jeremy Corbyn byl dotazován, kdyby byl premiér, jakým způsobem a za jakých okolností by využil britský jaderný arzenál,“ přiblížil Bičan. „Co se týče terorismu, všichni kandidáti opakují, že je to závažné a palčivé téma, je třeba poskytnout náležité finance bezpečnostním složkám, že je třeba nějaká prevence,“ dodal.

K přerušené kampani se nepřipojil UKIP

Přerušení kampaně ohlásila po útoku v Londýně většina politických stran v Británii. Konzervativní strana premiérky Theresy Mayové v prohlášení sdělila, že kampaň přerušuje na národní úrovni pro neděli. Mayová pak přiblížila, že volební kampaň v pondělí znovu začne a volby se budou konat podle plánu ve čtvrtek.

Labouristé uvedli, že celonárodní kampaň pozastavují z úcty k obětem po dohodě s ostatními stranami do nedělního večera. Celonárodní kampaň v souvislosti s útokem přerušila i Skotská národní strana (SNP). Následně oznámili přerušení kampaně liberální demokraté a zelení.

Naopak Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) uvedla, že kampaň nechce přerušovat, „protože narušení demokracie je něco, co si extremisté přejí“. Na Twitteru to napsal vůdce strany Paul Nutfall. Bývalý vůdce strany Nigel Farage je zřejmě podobného názoru. Na Twitteru napsal: „Nemůžeme přerušit kampaň a normální život na dobu neurčitou. Chceme od našich vůdců opravdové činy, nikoliv jen ustaranost“.

Předvolební kampaň se krátkodobě přerušovala i v květnu po útoku v Manchesteru, kde atentátník zabil 22 lidí po koncertu americké zpěvačky Ariany Grande.