Stoupl počet obětí ruského útoku na Slovjansk. Rakety Patriot by měly dorazit po pravoslavných Velikonocích

Ve východoukrajinském Slovjansku o víkendu vzrostl počet obětí pátečního ruského ostřelování na jedenáct a pokračuje také odklízení trosek domu zasaženého raketou, píše server RBK-Ukrajina s odvoláním na místní úřady. Americké protiletadlové rakety Patriot, které mohou před podobnými útoky chránit, dorazí na Ukrajinu po Velikonocích, uvedl v sobotu mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat. Pravoslavní věřící budou svátky slavit v neděli.

Kdy budou americké rakety Patriot zařazeny do ukrajinské protivzdušné obrany a připraveny k nasazení, mluvčí letectva neupřesnil. „Dozvíte se to, až sestřelí první ruské letadlo,“ prohlásil podle agentury Unian. Kromě patriotů čeká Ukrajina také na dodávky protiletadlových systémů NASAMS a Iris-T. 

Ruská redakce BBC připomněla, že podle amerických tajných dokumentů, které v minulých dnech unikly na internet, se ukrajinská protivzdušná obrana téměř z devadesáti procent opírá o sovětské protiletadlové rakety Buk a S-300, jejichž zásoby docházejí. Ukrajinci kromě toho používají také přenosné protiletadlové řízené střely a protiletadlové kanóny. 

Ostřelování měst Slovjansk a Jasynuvata

Počet obětí pátečního ruského ostřelování ve východoukrajinském Slovjansku vzrostl z osmi na jedenáct, ale pod troskami domu zasaženého ruskou raketou zůstávají ještě lidé. Informuje o tom server RBK-Ukrajina. Mezi oběťmi je podle úřadů i dvouleté dítě. Záchranné práce pokračují. 

Čtyři mrtvé a deset zraněných, včetně sedmileté dívky, si vyžádalo naopak ukrajinské ostřelování města Jasynuvata, které leží zhruba dvacet kilometrů od Doněcku. Informace, které není možné ověřit, zveřejnil šéf okupované části Doněcké oblasti Denis Pušilin.  

Dva lidé zahynuli také při sobotním ostřelování jihoukrajinského Chersonu, oznámil šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Podle agentury Unian šlo o osmačtyřicetiletou ženu a její osmadvacetiletou dceru.