Stále váháme bojovat proti terorismu, řekl Zeman na půdě OSN

Český prezident Zeman na 72. zasedání Valného shromáždění OSN (zdroj: ČT24)

Český prezident Miloš Zeman se v projevu ve Valném shromáždění OSN podle předpokladů věnoval boji proti terorismu. Zdůraznil, že současná společnost stále váhá s tím, aby se naplno pustila do boje proti terorismu. Je podle něj třeba silný úřad OSN, který by byl schopen proti teroristům užít i vojenskou sílu.

„Pod deštníkem OSN existuje 38 protiteroristických organizací či institucí. Čím víc jich je, tím více vzkvétá teroristické hnutí na světě. My potřebujeme jednu instituci, která bude silná a vybavená všemi možnými prostředky, včetně vojenské síly,“ prohlásil český prezident.

Posíláme kondolence, vyjadřujeme svou solidaritu s oběťmi teroristických činů, organizujeme protesty a demonstrace. Ale bohužel se stále zdráháme bojovat s teroristickou anticivilizací plnou silou.
Miloš Zeman

Podle něj je terorismus spouštěcím elementem migrace, například v Sýrii a Iráku. Na druhou stranu je podle Zemana migrace s terorismem propojena, protože se mezi uprchlíky ukrývají džihádisté, kteří po příchodu do Evropy vytvářejí teroristické buňky. 

Masivní migrace z Afriky a Asie podle něj oslabuje potenciál těchto regionů a každý, kdo vítá migranty v Evropě, je s tím srozuměn. „Masivní migrace představuje odliv mozků. Mladí muži opouštějí své země, což znamená oslabení potenciálu těchto zemí. Každý, kdo vítá migranty v Evropě, s tímto únikem mozků souhlasí. Souhlasí s permanentní zaostalostí těchto zemí.“

Zapotřebí je podle českého prezidenta stabilizace obyvatelstva těchto států cestou budování škol a vodních a energetických zdrojů.

Svůj zhruba desetiminutový projev pronesený v angličtině ukončil Zeman optimistickým prohlášením, že nad mezinárodním terorismem se nakonec podaří zvítězit.

Slovenský prezident Kiska na 72. zasedání Valného shromáždění OSN (zdroj: ČT24)

Kiska zdůraznil odpovědnost světa za osud uprchlíků

Po šéfovi Bílého domu Donaldu Trumpovi, který v projevu vyzdvihl potřebu chránit suverenitu a občanské svobody, vystoupil před Valným shromážděním OSN i slovenský prezident Andrej Kiska.

Andrej Kiska během projevu na Valném shromáždění OSN
Zdroj: Reuters

Zdůraznil odpovědnost za osud migrantů prchajících před bídou a hrůzami války. „Příliš mnoho lidí umírá při zbytečných konfliktech. Jsou vyháněni ze svých domovů. Krvavá realita naší současnosti nám bolestivě připomíná náš egoismus,“ prohlásil před zástupci zemí OSN slovenský prezident.

„Naše odhodlání jednat je často poslední nadějí těchto lidí,“ konstatoval Kiska. Ochrana národních zájmů je podle něj často zástěrkou pro prosazování neodpovědné politiky. „Je to nebezpečná hra,“ řekl slovenský prezident.

Moldavsko, Gruzie nebo Ukrajina jsou vystaveny tlaku nebezpečného souseda přesvědčeného o tom, že pravidla pro něj neplatí, zdůraznil s odkazem na agresivní politiku Ruska.

Kiska poukázal také na význam pařížské dohody o klimatických změnách, kterou označil za výjimečný projev mezinárodní spolupráce. Žádnými penězi by nebylo možné uhradit škody, které bychom mohli způsobit svým neodpovědným chováním, varoval.

Kiska ve svém projevu zmínil i jadernou hrozbu, kterou představuje Severní Korea. „KLDR otevřeně ohrožuje náš svět jadernými zbraněmi. Potřebujeme kolektivní odhodlání. OSN musí být pevná a stát za principy, na kterých byla vytvořena. Neexistuje místo pro geopolitické hrátky.“