Vojensky se vyrovnáme Spojeným státům, slibuje Kim

Severokorejský vůdce Kim Čong-un chce dosáhnout rovnováhy vojenských sil se Spojenými státy. V pátek provedla KLDR další test rakety, která přelétla území Japonska, urazila 3700 kilometrů a dopadla do Tichého oceánu. Podle amerického prezidenta tím KLDR znovu předvedla naprosté opovržení sousedy i celým světem. Severokorejský test jednohlasně odsoudila i Rada bezpečnosti OSN.

Podle vyjádření KLDR se při pátečním testu jednalo o raketu středního doletu Hwasong-12. Korea uvedla, že test prokázal účinnost a spolehlivost střely Hwasong-12, která při zkoušce přesně zasáhla cíl. Navzdory sankcím hodlá svůj jaderný zbrojní program dokončit.

Jak daleko doletí severokorejské střely?
Zdroj: ČT24/Telegraph

„Naším konečným cílem je dosáhnout rovnováhy sil se Spojenými státy a donutit americké vůdce, aby se již neopovažovali mluvit o vojenském řešení severokorejské otázky,“ citovala státní zpravodajská agentura KCNA Kimova slova.

Počátkem září provedla Severní Korea svůj šestý a zatím nejsilnější jaderný test. Rada bezpečnosti v reakci na tuto zkoušku schválila tento týden přísnější sankce vůči KLDR.

Spojené státy upozornily, že mají vojenské možnosti, kterými by mohly otázku KLDR řešit. Poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa pro národní bezpečnost Herbert McMaster uvedl, že Spojeným státům rychle dochází trpělivost s diplomatickým postupem vůči Pchjongjangu.

Výzbroj severokorejské armády
Zdroj: ČT24