Severní Korea novou raketovou zkouškou dokázala, že může zasáhnout americký Guam

KLDR odpálila další raketu (zdroj: ČT24)

Severní Korea odpálila další raketu. Podle japonského ministra zahraničí šlo o mezikontinentální balistickou střelu. USA mluví o raketě středního doletu, která letěla na východ a dopadla do Pacifiku. Jižní Korea nechala v reakci odpálit hned dvě balistické rakety. USA i Rusko test odsoudily. Peking nabádá k umírněnosti. Rada bezpečnosti OSN na svém zasedání označila test za skandální čin a vyzvala KLDR k ukončení provokací.

Za letošek už KLDR odpálila 19 raket. Nejnovější střela letěla z prostoru pchjongjangského letiště přes japonský ostrov Hokkaidó a dopadla do oceánu asi 2000 kilometrů východně od jeho břehů, potvrdila japonská protivzdušná obrana.

Zásah dopravního letounu do budoucna nelze vyloučit

Raketa celkem uletěla 3700 kilometrů, což je dosud největší vzdálenost, a pohybovala se v maximální výšce 770 kilometrů nad zemí. Leteckou dopravu podle japonské vlády nenarušila, na severu Japonska se ale zastavilo několik vlaků. Japonské ozbrojené síly se o sestřelení severokorejské rakety nepokusily.

KLDR novým raketovým testem dokázala, že může zasáhnout americký ostrov Guam, který leží 3400 kilometrů od Severní Koreje a jemuž Pchjongjang v poslední době vyhrožuje. Střely se pohybují v mezinárodním vzdušném prostoru, podle expertů je riziko zásahu dopravního letadla velmi nízké, ovšem existuje. Podobná akce by zřejmě zvýšila tlak na USA a jejich spojence, aby vojensky zasáhli.

Uvrhněme americkou půdu do popela a temnoty. Přeměňme svůj hněv na přípravu odvety se vším, co máme. To je to, co celý národ chce a požaduje.
Moderátorka severokorejské televize

Japonce znovu čekalo nepříjemné probuzení. „Jako by to snad ani nebyla pravda, vážně nevím, co budeme dělat,“ postěžovala si jedna obyvatelka Japonska. „Je to už podruhé, takže jsem překvapená. Myslím si, že nás ta raketa jen tak přeletí, takže jsem se ani neevakuovala,“ uvedla.

Asijské země svolaly okamžitě bezpečnostní rady

Úřad jihokorejského prezidenta okamžitě svolal schůzi Národní bezpečnostní rady. Soul nechal v reakci na další raketový test KLDR odpálit dvě balistické střely, které dopadly do moře. 

„V této situaci je dialog se Severní Koreou vyloučen. Tato země bude čelit ještě silnějším sankcím a nátlaku ze strany mezinárodní komunity, která ji nakonec donutí jít cestou rozhovorů. My ale musíme mít dostatek kapacit se bránit severokorejskému raketovému a nukleárnímu nebezpečí a v případě provokací na výhrůžky rychle odpovědět,“ prohlásil jihokorejský prezident Mun Če-in.

Cvičení v Jižní Koreji
Zdroj: Reuters/Defense Ministry/Yonhap

Bezpečnostní radu spěšně svolalo i Japonsko. Tamní vláda vydala prohlášení, že nemá informace o tom, že by nějaká část rakety dopadla na japonské území. Po konzultaci s USA a Jižní Koreou prý Tokio na severokorejský krok „náležitě odpoví“.

„Mezinárodní společenství se musí spojit a poslat Severní Koreji jasný vzkaz, že svými akcemi ohrožuje světový mír. Teď je ten pravý čas, kdy musí světové společenství ukázat svou jednotu,“ řekl japonský premiér Šinzó Abe.

Severní Korea by si měla jasně uvědomit, že nastoupila cestu směrem k ještě větší ekonomické a diplomatické izolaci tím, jak stále zvyšuje četnost a sílu svých bezohledných provokací.
Mun Če-in
jihokorejský prezident

Tillerson tlačí na Čínu

Rada bezpečnosti se k projednání posledního vývoje sejde ve 21:00 SELČ. Ministr zahraničí USA Rex Tillerson vyzval všechny státy světa, aby po novém startu balistické rakety přijaly proti Severní Koreji „nová opatření“. Pokračující severokorejské provokace podle něj jen prohlubují diplomatickou a hospodářskou izolaci KLDR.

K reakci vyzval Tillerson zejména Rusko a Čínu. „Obě země musejí přímými vlastními skutky ukázat, že tyto hazardní raketové starty nebudou tolerovat,“ prohlásil s tím, že Čína pokrývá většinu severokorejské potřeby ropy a Rusko je „největším zaměstnavatelem Severokorejců vyslaných na nucené práce“.

Peking poté zdůraznil, že všechny rezoluce Rady bezpečnosti týkající se Severní Koreje plní. „Čína nesouhlasí se severokorejskými testy balistických raket, které porušují rezoluce Rady bezpečnosti,“ prohlásila mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing.

„Důraz na omezení severokorejského raketového a jaderného programu ale nemůže jít na úkor mírového a diplomatického řešení (krize),“ dodala. Více než tři čtvrtiny severokorejského exportu směřují právě do Číny.

Nejnovější severokorejskou zkoušku odsoudilo také Rusko, které ale zároveň kritizovalo Washington za „agresivní rétoriku“. 

  • Rada bezpečnosti zavedla na začátku září nové sankce proti Pchjongjangu v reakci na jeho šestý jaderný test.
  • Patnáctičlenný orgán OSN zakázal vývoz severokorejského textilu a omezil dovoz ropy. Šlo o devátou sérii sankcí proti KLDR od roku 2006.
  • Pchjongjang ale nereaguje ani na restrikce, ani na Trumpovy hrozby ohledně možného vojenského zásahu.

Důrazně jednání Pchjongjangu odsoudila Austrálie. „Jde o další nebezpečný, bezohledný a zločinný krok severokorejského režimu, který ohrožuje stabilitu v regionu i ve světě. Co nejdůrazněji ho odsuzujeme,“ prohlásil australský premiér Malcolm Turnbull. Start rakety je podle něj projevem frustrace režimu a důkazem, že sankce vyhlášené OSN fungují.

Zpráva o odpálení rakety přichází den poté, co KLDR pohrozila, že Japonsko „potopí“ a USA rozmetá na prach za podporu rezoluce Rady bezpečnosti OSN o nových sankcích proti Severní Koreji.

Pchjongjang vypálil balistickou raketu ze Sunanu už 29. srpna. I tehdy střela přeletěla ostrov Hokkaidó a dopadla do vod Tichého oceánu. Nad územím Japonska proletěla severokorejská raketa od roku 1998 už pošesté.

Jak daleko doletí severokorejské střely?
Zdroj: ČT24/Telegraph