Spojené státy pošlou Ukrajině balistické střely ATACMS, slíbil Biden podle NBC News

Americký prezident Joe Biden slíbil svému ukrajinskému protějšku Volodymyru Zelenskému, že USA pošlou Ukrajině malý počet taktických balistických střel ATACMS, které mají dolet kolem tří set kilometrů. Uvedla to v pátek televize NBC News s odvoláním na tři informované americké činitele a jednoho úředníka z Kongresu. Kdy Biden poskytnutí střel Kyjevu oficiálně oznámí, není jasné. Zelenskyj ve čtvrtek navštívil amerického prezidenta v Bílém domě. Úřad amerického prezidenta i Pentagon věc odmítly komentovat. Pomoc po Zelenského návštěvě Kanady přislíbila i Ottawa.

Kyjev opakovaně Bidenovu administrativu žádal o střely ATACMS, které by mu pomohly zasahovat zásobovací trasy, železnice a ruská stanoviště v Ruskem okupovaných částech Ukrajiny. Bílý dům ale záměr poslat tento typ střel na Ukrajinu během Zelenského čtvrteční návštěvy Washingtonu neoznámil, ačkoliv představil další balík vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 325 milionů dolarů (v přepočtu zhruba 7,4 miliardy korun).

První americké tanky M1 Abrams podle Bidena dostanou Ukrajinci už příští týden. Zelenskyj za další americkou vojenskou pomoc děkoval se slovy, že „to je přesně to, co naši vojáci teď potřebují“.

Bílý dům i Pentagon podle agentury Reuters odmítly zprávu stanice NBC News komentovat. „Co se týče (raket) ATACMS, nemáme nic nového k oznámení,“ uvedlo americké ministerstvo obrany.

Na otázku, zda USA slíbily poskytnout tyto rakety Ukrajině, ovšem ani Zelenskyj nedal jasnou odpověď. „Mluvíme o všech druzích zbraní a věřím, že většina zbraní, o kterých jednáme, dorazí (na Ukrajinu),“ citovala ukrajinského prezidenta stanice BBC.

Zdroje televize NBC News dále nesdělily, kdy budou střely ATACMS na Ukrajinu dodány ani kdy Spojené státy oficiálně oznámí, že je tam pošlou. Podle zdrojů z Pentagonu nemají Američané ve skladech přebytek střel ATACMS.

Někteří politici ve Washingtonu s jejich poskytnutím Ukrajině nesouhlasí a argumentují obavami z rozšíření války. Zdroj z Kongresu pro NBC News uvedl, že se stále diskutuje o typu a konkrétním počtu střel. Taktéž dodal, že východoevropské státy již Ukrajině poskytly mnoho zbraní ze svých zásob.

Kanadská pomoc za 650 milionů dolarů

Asistenci Ukrajině přislíbila také Kanada. Do Kyjeva pošle v příštích třech letech dodatečnou vojenskou pomoc ve výši 650 milionů kanadských dolarů, což je zhruba jedenáct miliard korun. Před vystoupením ukrajinského prezidenta v kanadském parlamentu to řekl šéf tamní vlády Justin Trudeau. Podle něj bude součástí pomoci i asistence pro bojové letouny F-16, píše agentura Reuters.

„Moskva musí jednou provždy prohrát a prohraje,“ prohlásil Zelenskyj v kanadském parlamentu. V zasedacím sále byl přivítán ovacemi a zákonodárci jeho proslov několikrát přerušili potleskem. Prezident poděkoval za kanadskou vojenskou i ekonomickou pomoc, která pomohla například omezit závislost země na jaderných technologiích a palivu.

„Moskva se snaží ovládnout Ukrajinu a využívá k tomu všechny dostupné prostředky včetně genocidy,“ připojil Zelenskyj.

„Děkuji ti, Kanado,“ řekl ve francouzštině, jednom z tamních úředních jazyků. „Spravedlnost není pro Kanadu prázdné slovo. Nikdy nesázíte na nenávist a nepřátelství, vždy stojíte na světlé straně dějin,“ uzavřel ukrajinský prezident.

Zelenskyj v pátek navštívil Ottawu, kde jednal s premiérem Trudeauem, a má v plánu také setkání s místní ukrajinskou komunitou. Tu několikrát zmínil i ve svém proslovu v parlamentu.

Od začátku ruské agrese Kanada poskytla či přislíbila Ukrajině rozsáhlou finanční, humanitární a vojenskou pomoc v celkové hodnotě 8,9 miliardy kanadských dolarů (zhruba 151 miliard korun). Kanada se podílela na výcviku zhruba 36 tisíc ukrajinských vojáků a dodala napadené zemi tanky a další těžkou techniku, uvedla agentura AFP.