Slovenští senioři budou dostávat přilepšení k penzi od svých dětí. Vláda zavedla rodičovský bonus

Události: Povinné příspěvky rodičům na penzi (zdroj: ČT24)

K běžné penzi budou seniorům na Slovensku přispívat i jejich děti. Takzvaný rodičovský bonus má přilepšit starším lidem a podle vlády i zlepšit rodinné vazby. Činit bude jedno a půl procenta z hrubé mzdy. Letos ještě jednorázově, od příštího roku už každý měsíc. Informoval o tom zpravodaj ČT na Slovensku Jan Šilhan.

Odvody ve prospěch rodičů se budou týkat všech, kteří jsou registrováni u národního správce důchodů. Maximální měsíční příspěvek bude necelých 22 eur, tedy něco přes 500 korun.

Pojišťovna převede peníze automaticky, v prvé řadě biologickým rodičům. Nárok ale mohou mít i pěstouni. Je k tomu třeba vyplnit speciální formulář. „V tomto prohlášení uvede, zda si nepřeje vyplácet jednomu nebo dvěma rodičům tento rodičovský důchod, anebo zda si přeje, aby byl vyplacený náhradním rodičům,“ vysvětlil mluvčí slovenské Sociální pojišťovny Martin Kontúr.

Příspěvek nemá být výdajem navíc, pojišťovna ho vyčlení v rámci běžných odvodů. Právě toho se v době krize týkaly nejčastější obavy. „Zda lidé využijí, nebo nevyužijí své právo přispívat, nijak neovlivní jejich současné daně, současné odvody ani budoucí důchody,“ zdůraznil loni v říjnu slovenský ministr sociálních věcí, práce a rodiny Milan Krajniak. 

Nárok má 80 procent slovenských důchodců

Novinka může zahrnout až 820 tisíc důchodců na Slovensku. Podle některých ekonomů má ale řadu nedostatků. Nerozlišuje předchozí příjmy seniorů a nemyslí na rodiče dětí, které nemohou pracovat, žijí v zahraničí nebo už zemřely. Ekonom Institutu ekonomických a společenských analýz Radovan Ďurana si myslí, že dávka nemá logiku. „Ona necílí na nějaký sociální problém,“ dodal. 

Server slovenského deníku Pravda napsal, že nárok na rodičovský bonus bude mít 80 procent důchodců. Má se týkat 136 tisíc důchodců s jedním dítětem, 426 tisíc s dvěma dětmi, 181 tisíc se třemi, 46 tisíc se čtyřmi a 27 tisíc důchodců s pěti a více dětmi.

V prvním roce dostanou penzisté vyplacenou sumu najednou. V dalších letech se bude bonus vyplácet měsíčně. Automaticky se připočte ke starobnímu důchodu.