Slovensko zavede jednodenní dálniční známku

Slovensko zavede od začátku letošního srpna jednodenní dálniční známku, přijde na 5,40 eura (136 korun). Její cenu stanovila vláda, která schválila vykonávací nařízení k zákonu o dálniční známce. Bratislava tak v plné míře využila unijní směrnici, podle které jednodenní známka může stát maximálně devět procent z ceny té roční.

Slovenské ministerstvo dopravy už dříve upozornilo, že jednodenní známka bude platit v jednom kalendářním dnu, nikoliv čtyřiadvacet hodin od nákupu. Stejné pravidlo podle ministerstva uplatňuje například Rakousko, ale i Česko, které jednodenní známku v ceně dvou set korun zavedlo na začátku letošního března. Jednodenní viněta se vyplatí motoristům, kteří využívají slovenské dálnice jen zřídka.

Ceny zbylých známek Slovensko letos nemění. Současně ale od srpna přestane nabízet vinětu na kalendářní rok. Nadále bude možné zakoupit známku s platností 365 dnů. Ta po loňském zdražení o pětinu nyní přijde na 60 eur (1514 korun), třicetidenní známka stojí 17 eur (429 korun) a desetidenní 12 eur (303 korun).

Dálniční známky za využívání zpoplatněných silnic se vztahují na osobní vozidla. Za jízdu bez viněty hrozí řidiči bloková pokuta od 50 do 200 eur (zhruba 1260 až 5045 korun). Ve správním řízení úřady za tento delikt ukládají provozovateli vozidla pokutu zpravidla 150 eur (3785 korun), přičemž při úhradě do 15 dnů stačí zaplatit 100 eur (2523 korun).

Nákladní vozidla a autobusy platí na Slovensku za jízdu po dálnicích a dalších vymezených silnicích mýtné. To závisí na hmotnosti vozidla, jeho emisní třídě a na ujeté vzdálenosti.