Dálniční známka zdražuje. Komu se ještě vyplatí rychlý nákup a jak poznat podvod?

V pátek se mění ceny elektronických dálničních známek (zdroj: ČT24)

V pátek 1. března se mění ceny elektronických dálničních známek. Ta roční bude od března za 2300 místo současných patnácti set. Měsíční a desetidenní naopak zlevní. Pořídit ještě do konce tohoto měsíce roční kupon se vyplatí i těm, kterým stávající viněta platí až do léta.

Když si lidé stihnou koupit dálniční známku do konce měsíce, může být u ročního kuponu úspora značná. A to i v případě, že stávající známka končí například na konci dubna. Platnost začátku známky se dá totiž odložit o 30 dní. Oba kupony by se pak sice ještě překrývaly, ale i tak úspora dosahuje skoro šesti set korun. Do konce měsíce se tak vyplatí koupit roční kupon i těm, kterým ten stávající vyprší až v létě.

Roční dálniční známka totiž už v pátek podraží o 800 korun. Naopak měsíční nebo desetidenní zlevní o deset, respektive 40 korun. Vozidla s alternativními pohony pak mají ceny nižší a elektromobily nepotřebují dálniční známku vůbec.

Ceny kuponů se v dalších letech mají valorizovat. Novinkou je pak také jednodenní kupon, který vyjde na dvě stovky, u něj je ale důležité zvolit přesný den platnosti. „Platí od okamžiku úhrady a máte ji do konce dne, takže do půlnoci. Není to 24 hodin, ale opravdu končí půlnocí daného dne.“ vysvětluje ředitelka sekce pro správu finančních zdrojů Státního fondu dopravní infrastruktury Lucie Bartáková.

Kupony je možné koupit třeba i na pobočkách České pošty nebo na čerpacích stanicích EuroOil. Nejjednodušší způsob je ale přímý nákup na internetu. Důležité je však využít oficiální stránky www.edalnice.cz.

Lucie Bartáková hovořila o zdražení dálničních známek (zdroj: ČT24)

„Existují i jiné podvodné e-shopy, kde vám zejména zvyšují poplatek, účtují různé manipulační poplatky a také tam jsou omezené možnosti ve správě známky,“ varuje ředitel státního podniku Cendis Jan Paroubek. Stránky mohou vypadat na první pohled stejně jako ty oficiální, ale například při placení ročního kuponu se cena navýší o sto padesát korun.