Sklizeň ukrajinského obilí je letos extrémně riziková. Pole jsou plná nevybuchlé munice

Před žněmi čistí ukrajinská pole pyrotechnici (zdroj: ČT24)

Do ukrajinských přístavů připlulo prvních osm zahraničních lodí pro zemědělské výrobky. List Ukrajinska pravda to uvedl s odvoláním na velení vojenského námořnictva. Lodím uvolnilo cestu znovudobytí Hadího ostrova. Letošní úroda se mezitím dál sklízí. Zemědělcům přitom hrozí velké nebezpečí v podobě nevybuchlé munice na polích.

Podle úřadů je nutné po celé Ukrajině vyčistit od nevybuchlé munice na třicet milionů hektarů polí, což může zabrat pět až deset let. „Budeme pracovat tak dlouho, dokud nás bude země potřebovat. Je to naše práce. Nikdo ji za nás neudělá,“ podotýká Dmitrij Anatovyč, velitel pyrotechnického týmu v Dnipropetrovské oblasti. 

Při čistění tamních polí od munice nacházejí pyrotechnici například drobné válečky – jde o části kazetových bomb, o které stačí jen zavadit a vybuchnout mohou kdykoliv, i pár dní po dopadu. I proto místní zemědělci dobře ví, jak extrémně riziková letošní sklizeň je.

Za den muži najdou v poli i tři sta bomb. Likvidují je hned na místě s pomocí přesně sehrané akce. Jejich nástrojem je vedle dovedností i strach. Jeho přemíra zbytečně omezuje, nedostatek ale může zabíjet.