Situace na východní frontě se značně zhoršila, uvedl ukrajinský velitel Syrskyj

Situace na ukrajinské východní frontě se v posledních dnech výrazně zhoršila. Rusko po březnových prezidentských volbách zesílilo ofenzivu, napsal v sobotu vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj na platformě Telegram. Postup Rusům podle Syrského usnadňuje teplé a suché počasí, protože tanky mohou rychleji postupovat otevřenou krajinou. Britský list Financial Times krátce na to s odvoláním na ukrajinské a západní činitele uvedl, že Rusko se připravuje na rozsáhlou ofenzivu, k níž by mohlo přistoupit na konci jara nebo v létě v různých částech Ukrajiny.

Na východní frontě nyní ruské síly podle Syrského aktivně útočí v oblasti Lymanu, Bachmutu a Pokrovsku. „Navzdory značným ztrátám nepřítel stupňuje své úsilí nasazováním nových obrněných jednotek, což vede k občasným taktickým úspěchům,“ napsal Syrskyj a slíbil posílit nejvíce ohrožené oblasti.

Navzdory zprávám médií o nedostatku munice na ukrajinské straně Syrskyj napsal, že „byly doplněny zásoby bezpilotních letounů všech typů, protitankových raket a přesunuty další rezervy sil a techniky.“

Ruské ministerstvo obrany ve stejný den oznámilo, že se ruským silám podařilo dobýt vesnici Pervomajske u již ovládnuté Avdijivky na východě Ukrajiny. Rusko v posledních měsících informovalo o dobytí několika malých vsí v této oblasti. Únorové ovládnutí Avdijivky bylo jeho posledním velkým územním ziskem

FT: Rusko může postupovat na Charkov

Podle listu Financial Times by Rusko během své chystané rozsáhlejší ofenzivy mohlo plánovat ovládnout další území nejen v Doněcké a Luhanské oblasti na východě země, ale i v Záporožské a Chersonské oblasti na jihu. Část těchto regionů už Rusko okupuje. Deník také podotkl, že ukrajinští představitelé se rovněž obávají ruského postupu na druhé největší ukrajinské město Charkov.

Syrskyj vystřídal Valerije Zalužného na pozici hlavního velitele ukrajinských ozbrojených sil letos v únoru. Předtím byl velitelem pozemních sil. Ve stejné době provedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj několik dalších personálních změn. Kyjev později oznámil, že Zalužnyj bude velvyslancem v Británii.

Ukrajina za poslední den čelila 91 náletům a dvěma raketovým útokům, uvedlo v sobotu ráno velitelství ukrajinské armády. Letecké útoky směřovaly na obce v Sumské, Charkovské, Doněcké a Záporožské oblasti. Ruská ofenziva míří zejména na Lyman a Bachmut, uvedla armáda.

Kyjev se také přihlásil k leteckému útoku na dvanáct cílů, kde je soustředěn personál, zbraně a vojenské vybavení, a na čtyři nepřátelské protiletadlové raketové systémy.