Sever Austrálie sužuje stoletá voda. Zničila domy a na ulice vyplavila krokodýly

Obyvatelům severoaustralského státu Queensland pomáhá armáda vypořádat se s následky nejhorších povodní za sto let. Voda zaplavila školy i letiště, ohrožuje přes dvacet tisíc domů. Stovky lidí se již musely evakuovat. Na ulicích se navíc místy objevili krokodýli.

Tropický sever Austrálie se tradičně potýká s intenzivními dešti během monzunové sezony, enormní množství srážek v uplynulém období přesto region překvapilo. Průměrně zde naprší kolem dvou tisíc milimetrů srážek ročně, některá města se přitom tomuto průměru blíží po jediném týdnu.

Australská armáda v pondělí přivezla pytle s pískem a nasadila speciální nákladní vozy, na nichž mohla projet k domům, jejichž majitelé před velkou vodou uprchli na střechy. Queensland zaznamenal už přes tisíc tísňových volání.

Bez komentáře: australský Queensland zaplavila stoletá voda (zdroj: ČT24)

Hadi a krokodýli děsí obyvatele

Fotografie z města Townsville ukazují potopená auta a poničené ploty. Nejméně čtyři sta lidí se muselo ukrýt před velkou vodou v armádním objektu. Dalším pomáhá Červený kříž. Australané se potýkají nejen s bleskovými povodněmi, sesuvy půdy a výpadky elektřiny, ale také s krokodýly, kteří se objevili na ulicích.

„Lze spatřit krokodýly, jak přecházejí ulice, a když voda opadne, krokodýli se mohou objevit na nezvyklých místech, jako jsou malé zavlažovací nádrže nebo studny,“ řekla queenslandská ministryně životního prostředí Leeanne Enochová. „Stejně tak i hadi jsou dobří plavci a mohou se nečekaně vynořit.“

Déšť má vydržet ještě několik dnů

Školy a soudy v zasažené oblasti zůstávají uzavřeny. Vysoký stupeň povodňového nebezpečí zůstává v platnosti pro deset řek. V ohrožení je na dvacet tisíc domů, které mohou skončit pod vodou.

Pršet má přitom další tři dny. „Je to bezprecedentní záležitost. Tohle se stane jednou za sto let. Nikdy jsme nic podobného nezažili,“ prohlásila premiérka státu Queensland Annastacia Palaszczuková.

Austrálii sužovala až dosud extrémní sucha, která potrápila zejména zemědělce ve východní části vnitrozemí. Na řadě míst padly teplotní rekordy.

Tasmánii ohrozily požáry

Město Adelaide na jihu země překonalo svůj vlastní teplotní rekord, když se rtuť teploměru vyšplhala až na 49,5 stupně Celsia.

Vlna veder vyvolala rozsáhlé požáry. Jen na ostrově Tasmánie hořelo po více než dva týdny až na 40 místech. Kvůli extrémním teplotám muselo mnoho lidí vyhledat lékařskou pomoc, byly také zaznamenány rozsáhlé výpadky elektřiny a úhyny volně žijící zvěře.