Seehofer: Nenechám se vyhodit kancléřkou, která je kancléřkou jenom díky mně

Události: Eskalace napětí v německé koalici, Seehofer nabízí rezignaci (zdroj: ČT24)

V Berlíně jednají špičky sesterských stran CDU kancléřky Angely Merkelové a bavorské CSU, jejíž předseda a současně ministr vnitra Horst Seehofer hrozí kvůli střetu s Merkelovou v otázce migrace rezignací. Seehofer a Merkelová odpoledne jednali i s předsedou Spolkového sněmu Wolfgangem Schäublem, k žádnému řešení vládní krize ovšem nedospěli. „Musel bych se ohnout, a to nemůžu,“ podotkl po jednání ministr vnitra.

Spor mezi kancléřkou a jejím ministrem vnitra se rozhořel před několika týdny kvůli Seehoferovým plánům vracet od německých hranic migranty, kteří si o azyl zažádali v některé z jiných unijních zemí, popřípadě mají do Německa zákaz vstupu. Kancléřka tento krok odmítá a zdůrazňuje prosazení celoevropského řešení migrační krize.

Seehofer naopak několikrát pohrozil, že je ochoten své plány zavést i bez souhlasu kancléřky. O víkendu kvůli střetu s Merkelovou dokonce nabídl rezignaci na funkci ministra i šéfa CSU.

O tom, že je situace v německé vládní koalici maximálně vyostřená, svědčí Seehoferovo vyjádření krátce před začátkem podvečerního jednání špiček obou stran. „Nenechám se vyhodit od kancléřky, která je kancléřkou jenom díky mně,“ řekl šéf CSU deníku Süddeutsche Zeitung s odkazem na volební výsledek své CSU, který byl v porovnání s celonárodním výsledkem CDU lepší. Seehofer dodal, že se dostal do nepředstavitelné situace, kdy jej chce vyhodit osoba, které „pomohl do sedla“.

Ve hře jsou všechny možnosti

Podle německých médií může dojít během pondělního večera v Berlíně na všechny možné scénáře: od alespoň částečného smíru mezi kancléřkou a jejím koaličním partnerem až po pád vlády.

Místopředseda liberální FDP Wolfgang Kubicki dokonce žádá předčasné volby, které by znovu rozdaly karty. „Unie a SPD momentálně dělají všechno pro to, aby prokázaly, že už spolu nemůžou dělat společnou politiku,“ prohlásil Kubicki na adresu koaličních partnerů z CDU, CSU a sociální demokracie. 

Zpravodaj ČT: Poslední hodiny vnesly do dění velký zmatek (zdroj: ČT24)

Bavorský premiér: Nechceme vládu ohrozit

Bavorský premiér Markus Söder prohlásil, že CSU nechce ohrozit stabilitu německé vlády. Dodal, že Seehoferova nabídka rezignace stranu překvapila.

Seehofer v podstatě rezignoval na předtím oznámenou rezignaci a řekl, že se bude o dalším postupu ještě radit s kancléřkou Merkelovou. Je připraven vzít svou rezignaci zpět, pokud dojde ke kompromisu, tedy pokud se CDU přiblíží jeho pozici.
Václav Černohorský
zpravodaj ČT v Berlíně

„Je mnoho možných kompromisů, včetně některých, které jsme nabídli k dosažení řešení my, a to je velmi důležité. A doufáme, že to je možné. Jedno je jasné: stabilita vlády není otázka pro nás,“ citovala bavorského premiéra agentura Reuters.

Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Merkelové zdůraznila, že nadále vidí prostor ke kompromisu ve sporu o azylovou politiku se sesterskou stranou. „Přání vyřešit to, je velké,“ ujistila kancléřka.

Seehofer má tři scénáře řešení

Seehofer prosazuje, aby migranti, kteří už byli registrováni v jiné členské zemi EU, byli vraceni přímo z německých hranic. Kancléřka to odmítá, pokud v rámci EU nebudou existovat příslušné dohody.

Při nedělním jednání CSU, které se protáhlo až do pondělního rána, Seehofer nastínil tři možné scénáře pro řešení krize. Buď ustoupí v otázce migrační politiky kancléřce Merkelové, nebo se jí postaví a nařídí vracet migranty, kteří požádali o azyl jinde, již na hranicích. To by vedlo k tomu, že by ho kancléřka zbavila funkce a vládní koalice by se rozpadla. Třetí možností je pak jeho demise, které prý dává přednost.

„Sdílím názor CSU, že je třeba omezit počet imigrantů, které do Evropy přivádějí pašeráci, a také sdílím názor, že žadatelé o azyl si jednoduše nemohou vybírat, do jaké země chtějí jít,“ uvedla v neděli kancléřka.

Merkelová připomněla, že dosáhla dohody s Řeckem a Španělskem o vracení migrantů. S CSU ji prý rozděluje jen to, jakým způsobem migraci omezit. Merkelovou v neděli v tomto směru vedení CDU jasně podpořilo.