V CSU vládne skepse kvůli migraci. Přispělo k tomu i dementi z Česka

Německý ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) hodnotí velmi kriticky výsledky evropských jednání kancléřky Angely Merkelové (CDU) o migraci. Informuje o tom agentura DPA po schůzce vedení CSU. Seehofer podle účastníků nepovažuje dohodnutá opatření za stejně účinná jako hraniční kontroly a vracení migrantů přímo na hranicích, které požaduje CSU. Spory kolem migrace ohrožují existenci německé vládní koalice.

Seehoferův tvrdší přístup k problematice migrace je mnohými považován za snahu zabránit odlivu hlasů k protiimigrační Alternativě pro Německo (AfD) před říjnovými zemskými volbami v Bavorsku.

„Sdílím názor CSU, že je třeba omezit počet imigrantů, které do Evropy přivádějí pašeráci, a také sdílím názor, že žadatelé o azyl si jednoduše nemohou vybírat, do jaké země chtějí jít,“ uvedla kancléřka Merkelová. S CSU ji prý rozděluje jen to, jakým způsobem migraci omezit.

Spory v koalici

Ministr vnitra Seehofer však podle DPA odmítl kancléřčin návrh, aby žadatelé o azyl zaregistrovaní v jiných členských zemích EU byli v Německu umísťováni do speciálních center, ve kterých by prošli zrychleným řízením a ze kterých by se nesměli vzdalovat.

Seehofer prosazuje, aby migranti, kteří už byli registrováni v jiné členské zemi EU, byli vraceni přímo z německých hranic. Kancléřka takový jednostranný postup odmítá, pokud v rámci EU nebudou existovat příslušné dohody. Sobotní noční schůzka Merkelová a Seehofera nebyla plodná.

„Vzhledem k odlišným prohlášením z některých členských zemí Evropské unie se dá pochybovat o tom, že se závěry summitu stanou skutečností,“ řekl vlivný poslanec CSU Alexander Dobrindt deníku Bild am Sonntag s narážkou na postoj Polska, Maďarska a České republiky.

Merkelová v dopise koaličním partnerům z CSU a sociální demokracie, o němž v sobotu informovala agentura DPA a další média, napsala, že získala od 14 zemí, včetně Česka, Maďarska a Polska, příslib ohledně urychleného navracení migrantů.

Vrcholní představitelé těchto tří států, kteří se dlouhodobě ke kancléřčině migrační politice stavějí kriticky, následně tuto informaci dementovali. Merkelová v reakci uvedla, že lituje, pokud ohledně příslibu dohodnout se na přijímání migrantů z Německa došlo k nedorozumění. „Vůbec nic jsme nedojednali, jde o rozhovory, které by se mohly konat,“ prohlásila.

Slovensko: Merkelová postupuje logicky

„Kancléřka Merkelová se logicky obrátila na ty země, z nichž migranti do Německa přicházejí, to je celé,“ řekl slovenský státní tajemník Ivan Korčok novinářům v sobotu. „Jelikož ze Slovenska do Německa migranti nepřicházejí, logicky se na nás kancléřka nemohla obrátit, takže to je celé a je to absolutní nesmysl,“ dodal.

Slovenský premiér Peter Pellegrini už v pátek po skončení summitu EU uvedl, že s ním Merkelová o takové dohodě nemluvila a že počty lidí, kterých by se týkala, jsou skoro nulové. „Z naší strany by to bylo jen prázdné gesto. Nejsem zastáncem teatrálních gest,“ řekl Pellegrini.

Otázka migrace sesterské strany CDU a CSU rozděluje a hrozí zánik současné vládní koalice i dekády trvajícího svazku CDU/CSU. Politici CSU chtějí migranty registrované v jiné zemi EU vracet přímo z německých hranic. Merkelová jednostranný postup odmítá, chce hledat řešení společně s partnery v EU.