Babiš odmítá zvěsti, že Česko slíbilo Německu dohodu o přebírání migrantů

Agentura DPA informovala o tom, že německá kancléřka Angela Merkelová získala od 14 zemí, včetně Česka, příslib dohody o urychleném navracení migrantů z Německa do toho státu Evropské unie, kde byli zaregistrováni. Žádné takové jednání mezi Českou republikou a Německem ale neproběhlo a česká vláda se k takové dohodě nepřipojila, reagoval premiér Andrej Babiš.

DPA se odvolává na kancléřčin dopis určený koaličním partnerům – vrcholným politikům Křesťanskosociální unie (CSU) a sociální demokracie, kde měla napsat o příslibu čtrnácti zemí. Merkelová ho podle DPA získala také od Polska a Maďarska, které se stejně jako Česko doposud stavěly k její migrační politice kriticky.

Dalšími státy jsou podle německé tiskové agentury Belgie, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Nizozemsko, Portugalsko a Švédsko.

„V českých i zahraničních médiích se objevila zpráva, že Německo získalo příslib podepsání dohody o navracení migrantů od České republiky a dalších 13 zemí EU. Jak už jsem uvedl ve čtvrtek před Evropskou radou, Německo nás neoslovilo a tuto dohodu bych v tuto chvíli ani nepodepsal. Žádné jednání mezi Českou republikou a Německem v této věci neproběhlo a moje vláda ani neplánuje, že by se k dohodě, která by znamenala systematické přijímání ilegálních migrantů, připojila,“ reagoval v prohlášení Babiš.

Spor uvnitř německé koalice

Merkelová už v pátek na summitu EU oznámila, že Španělsko a Řecko jsou připraveny převzít migranty zachycené na německo-rakouských hranicích, pokud u nich požádali o azyl. Z Německa se nyní do zemí, kde se registrovali, vrací asi jen 15 procent žadatelů o azyl.

Kvůli azylové politice vede s Merkelovou spor ministr vnitra Horst Seehofer, který je předsedou CSU, partnerské strany kancléřčiny Křesťanskodemokratické unie. Seehofer chce migranty, kteří už byli registrováni v jiné členské zemi EU, vracet přímo z hranic; kancléřka takový jednostranný postup odmítla, nechce k němu přistupovat bez dohody s partnery v EU.

Obává se totiž, že Seehoferova varianta by způsobila dominový efekt a že by de facto vedla k zániku schengenského prostoru volného pohybu. O tom, jak v tomto sporu, který ohrožuje německou vládní koalici, dále postupovat, budou v neděli na oddělených schůzkách jednat přední politici CDU a CSU.