Sasko-Anhaltsko má tři měsíce po volbách novou vládu, povede ji znovu konzervativec Haseloff

Tři měsíce po zemských volbách má německá spolková země Sasko-Anhaltsko novou koaliční vládu. Povede ji opět konzervativec Reiner Haseloff (CDU), jehož znovuzvolení poslanci regionálního sněmu plánují na čtvrtek. V pondělí představitelé CDU, sociálních demokratů (SPD) a liberálů (FDP) podepsali koaliční dohodu.

Na vzniku koalice, které se podle černé barvy konzervativců, červené SPD a žluté FDP říká německá, neboť odpovídá německé vlajce, se vedení stran dohodlo již v srpnu.

Poté ale museli straníci rozhodnout, zda společnou vládu utvoří. Schvalovací proces skončil minulý týden v pátek. Pro Sasko-Anhaltsko bude koalice změnou, dosavadní vládu totiž tvoří CDU, SPD a Zelení.

Haseloff již uvedl, že úkolem jeho budoucí vlády bude ochrana klimatu, povzbuzení ekonomiky, řešení demografických problémů a obnova po pandemii nemoci covid-19. „Jsme na dobré cestě,“ řekl.

Jasné volební vítězství CDU

Červnové volby v Sasku-Anhaltsku jasně vyhrála CDU s 37,1 procenta hlasů, druhá s 20,8 procenta podpory skončila protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD), která je označována jako populistická až krajně pravicová.

Do zemského sněmu se dostali také postkomunistická Levice s 11 procenty, SPD s 8,4 procenta hlasů, Zelení s 5,9 procenta a po deseti letech i FDP s 6,4 procenta podpory.