Šanghaj otevře od září všechny školy, kvůli koronaviru byly zavřené několik měsíců

Šanghaj po několikaměsíční uzávěře od 1. září znovuotevře všechny základní, střední a vysoké školy, školky a jesle. Učitelé a studenti se ale v čínském finančním centru budou muset denně testovat na covid-19. Informaci oznámila šanghajská městská komise.

Šanghaj kvůli šíření koronaviru zavřela všechny školy v polovině března. V dubnu a květnu pak tato čínská megalopole s více než 26 miliony obyvatel zavedla tvrdý dvouměsíční lockdown. Obyvatelé během uzávěry kritizovali problémy s přístupem ke zdravotní péči nebo nedostatek potravin, protože rozvážkové služby nezvládaly nápor. Často stížnosti mířily na špatné hygienické podmínky v karanténních zařízeních.

I když je počet nahlášených případů onemocnění v Číně ve srovnání s rostoucí křivkou v jiných částech Asie nepatrný, trvá čínská vláda neústupně na dodržování politiky nulového covidu, která spočívá v okamžité likvidaci ohnisek nákazy.

O zachování přísné strategie nulového covidu i v druhé polovině roku 2022 rozhodl Ústřední výbor vládnoucí Komunistické strany Číny v červenci. Výbor se rovněž shodl na nutnosti sledovat mutace viru a podpořit výzkum a vývoj nových vakcín a léků.

Dopad na ekonomiku

Úplné nebo částečné lockdowny v desítkách velkých měst  měly výrazný dopad na čínské hospodářství. Ve druhém čtvrtletí vzrostla čínská ekonomika oproti předchozímu roku pouze o 0,4 procenta, přičemž tempo expanze se zpomalilo také kvůli dlouhodobé uzávěře v Šanghaji.

Pro čínskou vládu bude obtížné dosáhnout cíle růstu, který byl pro letošní rok nastaven ve výši přibližně pěti procent.

Rozsáhlá omezení měla negativní dopad na průmyslovou výrobu a na ochotu lidí utrácet. Čím dál více lidí se proto staví proti tomuto systému řízení epidemie a část z nich dokonce zvažuje odchod ze země, uvedla v červenci agentura Bloomberg.