Hladoví lidé a děti oddělené od rodičů už Šanghaji přerůstají přes hlavu. USA evakuují konzulát

Ministerstvo zahraničí Spojených států nařídilo postradatelným pracovníkům amerického konzulátu v čínské Šanghaji, aby opustili město. Za důvod označilo epidemii covidu-19 a přísnou uzávěru, kterou vyhlásily místní úřady ve snaze dostat šíření koronaviru pod kontrolu. Informovala o tom agentura Reuters.

Nařízení částečné evakuace přichází poté, co americká diplomacie v pátek umožnila zbytným pracovníkům konzulátu odjet z největšího čínského města, pokud o to projeví zájem. Již na možnost dobrovolného opuštění Šanghaje u konzulárních pracovníků reagovala Čína podrážděně, připomněla agentura AP.

Čínská finanční metropole v pondělí oznámila, že začne v některých oblastech uvolňovat lockdown, který začal před více než dvěma týdny. Za pondělí tam přibylo 22 348 případů koronavirové infekce bez příznaků a 994 případů s příznaky. Je to méně než v předchozích dnech.

Počet potvrzených případů covidu-19 v Šanghaji je ve srovnání s některými světovými městy malý, ale město se potýká s nejhorší epidemickou situací od začátku roku 2019. 

Přísný lockdown

Úřady v Šanghaji uplatňují přísnou strategii testování, trasování a karantény pozitivních případů. V době lockdownu jsou omezené dodávky potravin, léků a dalších nezbytných věcí. Mnoho supermarketů je zavřených a tisíce kurýrů nemohou pracovat. Problémem je také přístup k lékařské péči. Na videích, která se šíří na sociálních sítích, jsou vidět potyčky mezi bezpečnostními pracovníky a obyvateli města, kteří na ně křičí, že potřebují jídlo.

„Nikdo nesmí opustit své obydlí, a to ani za účelem nákupu potravin, což znamená, že jsme odkázáni na vládu nebo poslíčky, kteří jsou kvůli obrovské poptávce přetíženi. To vytváří obrovský tlak na systém – a pro mnoho lidí jsou tato omezení více znepokojující než hrozba viru,“ popisuje situaci korespondent americké CNN David Culver, který momentálně v Šanghaji žije.

„Na internetu kolují videa, na kterých lidé křičí na komunitní pracovníky, prosí je o jídlo a říkají, že jsou hladoví. Jiná ukazují davy lidí v místě karanténní distribuce potravin, jak se perou o malou dodávku zeleniny. V mé komunitě vláda dodává potraviny jednou za několik dní. Dodávky se pohybují od krabice zeleniny a vajec až po vakuově uzavřený kus vepřového masa nebo nějakou tradiční čínskou medicínu. Samotné dávky nestačí na to, aby uživily jednoho člověka, natož celou rodinu, déle než jeden den,“ popsal Culver. 

Nejkontroverznějším postupem šanghajských úřadů bylo oddělování dětí s pozitivním testem na covid-19 od jejich rodičů. Ačkoliv mezitím čínské úřady učinily některé ústupky, americké ministerstvo zahraničí zmínilo nebezpečí oddělování rodičů a dětí ve svém oznámení.

Objevily se dokonce i případy, kdy lidé zemřeli kvůli zanedbání zdravotnické péče. K většímu případu došlo v nemocnici pro seniory, kde úřady poslaly do karantény většinu pečovatelů, takže se o seniory neměl kdo starat a mnoho z nich zemřelo, připomněla zpravodajka ČT v Číně Barbora Šámalová.

Zpravodajka Šámalová o přísných protiepidemických opatřeních v Číně (zdroj: ČT24)