Rusové útočili po celé Ukrajině, dvě jejich letiště předtím zasáhly výbuchy

Události: Rusové útočí po celé Ukrajině (zdroj: ČT24)

Rusko zaútočilo na Ukrajinu novou vlnou vzdušných útoků. Úřady hlásí nejméně dva mrtvé a na řadě míst také výpadky proudu. Letecký poplach byl vyhlášen na téměř celém území země. Ukrajinská protivzdušná obrana ale podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského většinu raket sestřelila. Útoky přišly v reakci na exploze na dvou ruských leteckých základnách u Rjazaně a Saratova. Podle ruského ministerstva obrany na ně udeřily ukrajinské drony.

Na celém ukrajinském území vyjma Ruskem obsazeného Krymu byl vyhlášen letecký poplach. Podle informací ze sociálních sítí Rusové odpalovali střely s plochou dráhou letu z bombardérů a vojenských lodí.

V Záporožské oblasti v jižní části Ukrajiny ruské raketové údery zabily nejméně dva lidi, informoval na sociální síti Telegram zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko. „Dva lidé zahynuli, dva jsou zranění. Informace se upřesňují,“ napsal o situaci ve vsi Novosofijivka u Záporoží. Předtím sdělil, že zasaženy byly rodinné domy v obci.

V Sumské oblasti na severu Ukrajiny nálety způsobily výpadky proudu, uvedl podle agentury Reuters místní dodavatel energií. Starosta Mykolajivu informoval o odpojení proudu kvůli hrozbě raketových útoků. Na několika místech zasahovala protivzdušná obrana a zprávy o explozích přišly z řady regionů včetně Kyjevské a Oděské oblasti.

„Zůstávejte v krytech nebo na jiných bezpečných místech,“ upozornil obyvatele Kyjevské oblasti její šéf Oleksij Kuleba. Podobné výzvy na sociálních sítích zveřejnili i další představitelé ukrajinských úřadů s tím, že cílem ruských raket a střel se opět může stát ukrajinská energetika, jak se už několikrát stalo.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sdělil, že protivzdušná obrana většinu ruských projektilů sestřelila. Jejich počet nicméně neupřesnil, podotkla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Velení vzdušných sil Ukrajiny tvrdí, že se podařilo zlikvidovat zhruba šedesát z více než sedmdesáti ruských raket.

Moldavská policie v pondělí našla u města Briceni poblíž hranic s Ukrajinou raketu. Moldavské úřady zatím incident veřejně nekomentovaly. Není ani jasné, komu střela patřila.

„Hlídka pohraniční policie objevila nedaleko města Briceni raketu. Výbušný předmět byl nalezen po dnešní masivní vlně ruského bombardování ukrajinského území,“ napsal v pondělí moldavský portál Prima Sursa. Pohraniční služba podle něj posílila v oblasti ochranu a region je uzavřen. Na místo vyjely specializované složky moldavských bezpečnostních sil.

Výbuchy na ruských letištích

Ruské útoky přišly poté, co se objevily zprávy o explozích na dvou ruských leteckých základnách. Neznámé létající zařízení dopadlo na dráhu ruského vojenského letiště Engels u Saratova a údajně poškodilo dva strategické bombardéry Tupolev Tu-95, uvedl s odkazem na ruské sociální sítě zpravodajský server Meduza, působící z lotyšského exilu.

Prakticky současně ruské tiskové agentury informovaly, že tři lidé přišli o život a pět či šest utrpělo zranění při výbuchu cisterny s palivem na letišti nedaleko Rjazaně.

Ruské ministerstvo obrany později přišlo s tvrzením, že se na letiště „pokusily zaútočit“ ukrajinské drony. Ruská protivzdušná obrana bezpilotní letouny údajně sestřelila. Ministerstvo potvrdilo úmrtí tří vojáků a zranění dalších čtyř. Úlomky zničených dronů podle úřadu „mírně poškodily“ dvě letadla.

Výbuchy na ruských letištích
Zdroj: ČT24

Na obou letištích jsou podle tisku umístěna letadla s dlouhým doletem, na základně Engels i strategické bombardéry typů Tu-95MS, Tu-160 a Tu-22M3. Ruské bombardéry vzlétají z letiště Engels, než odpálí střely s plochou dráhou letu proti objektům na Ukrajině.

Engels na levém břehu Volhy leží naproti Saratovu, obě města spojuje most. Nacházejí se asi 750 kilometrů jihovýchodně od Moskvy. Rjazaň, u které se nachází letecká základna Djagilevo, leží asi dvě stě kilometrů na jihovýchod od Moskvy.

Snímek z videa, které údajně zachycuje výbuch na letišti Engels
Zdroj: ČT24

Gubernátor Saratovské oblasti Roman Busargin na sociální síti spoluobčany ujistil, že není důvod ke znepokojení, protože v obytných čtvrtích Engelsu se nic nestalo a žádný civilní objekt nebyl poškozen. 

Ukrajinci se k útoku nepřihlásili

Videozáznam z útoku na letiště Engels podle Meduzy zveřejnil poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko a opoziční blogger Anatolij Šarij zastávající proruská stanoviska. 

Ruští blogeři podle ruské redakce BBC předpokládají, že výbuchy jsou dílem ukrajinské diverze. BBC dodala, že ukrajinské ozbrojené síly nemají ve výzbroji prostředek s doletem umožňujícím zasáhnout tato letiště, ale na podzim ukrajinské zbrojovky informovaly, že dokončují vývoj dronu o doletu tisíc kilometrů.

Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat podle agentury Unian označil exploze na letištích v hloubi ruského území za „výstražný signál“ pro Rusy. „Na území Ruska to stále častěji bouchá. Ale ať by si nepřítel přál cokoliv, ještě jsme se do ničeho nepustili,“ prohlásil v televizi. „Musíme počkat na satelitní snímky, aby bylo jasné, co se stalo. Satelitní snímky se určitě brzy objeví. Pak bude možné hovořit o škodách. Doufáme, že budou co největší,“ řekl Ihnat.

Kyjev se k útokům nepřihlásil. Zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak ale na Twitteru ironicky napsal: „Země je kulatá… Pokud se něco velmi často vypouští do vzdušného prostoru druhých států, dříve nebo později se neznámé létající objekty vrátí na místo vzletu.“

Ruská reakce mohla být urychlena, říká generál Mičánek

Podle brigádního generála v záloze Františka Mičánka mohla být ruská reakce explozemi na letištích urychlena. „V každém případě je to záminka a ruská reakce mohla být trochu urychlena těmi výbuchy. Ale již satelitní snímky vypovídaly o tom, že se chystá další vlna útoků,“ říká.

Generál oponoval oficiálnímu ruskému prohlášení, že na letišti Engels došlo pouze k lehkým škodám. „Podle prohlášení vůdčího generálního štábu byly všechny bezpilotní letouny sestřeleny a ty dva strategické bombardéry poškodily lehce trosky. Nicméně i na sociálních sítích je vidět, že ten výbuch byl značně větší než několik trosek,“ míní Mičánek.

„Na druhém letišti, kde vybuchla cisterna, to nemusel být následek vojenského útoku, ale mohlo se třeba jednat o obyčejnou neopatrnost,“ doplňuje.

Rusové se podle generála snaží v současnosti útočit ve vlnách. „Od jednotlivých raket se posunuli k masivnímu nasazení raket ve vlnách tak, aby byla zasycena ukrajinská protiletadlová obrana,“ vysvětluje generál. 

UK: Výbuchy na ruských letištích (zdroj: ČT24)