Rusové protestovali proti podvodu. Komise škrtly skutečné podpisy na podporu opozičních kandidátů

Tisíce Rusů demonstrovaly na Sacharovově třídě v Moskvě proti podvodům při registraci kandidátů do zářijových voleb zastupitelstva hlavního města. Lokální volební komise do nich totiž nepustily řadu opozičních politiků s odůvodněním, že podpisy nutné pro jejich registraci jsou falešné. Internet vzápětí zaplavila řada vyjádření autorů podpisů potvrzujících jejich pravost. Mezi nimi se ozvali i lidé, které volební komise prohlásila za mrtvé.

Na pódiu vystoupili politici, které komise odmítly zaregistrovat, například Dmitrij Gudkov nebo Ljubov Sobolová. Žádají, aby úřady změnily svá rozhodnutí. Na demonstraci podle organizátorů přišlo asi 22 tisíc lidí, policie odhaduje počet účastníků na 12 tisíc. Protest je povolený, proto se neočekávaly ani nestaly žádné velké konflikty s policií.

Kandidáti odmítnutí při registraci včetně známých osobností jako například dlouholetý opoziční politik hnutí Solidarita a současný zastupitel městské části Moskvy Krasnoselskoje Ilja Jašin se plánují odvolat k moskevské a případně i centrální volební komisi. Sobolová, která na protest drží sedmý den hladovku, už tak učinila. Komise neuznaly podpisové archy celkem 57 kandidátům.

Demonstrace proti odmítnutí registrace kandidátů do voleb v Moskvě
Zdroj: Shamil Zhumatov/Reuters

Promluvil také jeden z nejvýraznějších představitelů opozice Alexej Navalnyj z Fondu boje proti korupci. Vyzval k uspořádání další demonstrace za týden, pokud komise nepřehodnotí svůj postoj k platnosti podpisů.

„Cirkus“ místo registrace

„Skutečné lidi, kteří se podepsali pod kandidaturu, prohlásili za zemřelé nebo neexistující. Sociální sítě pak zavalila videa, na nichž lidé říkají, že se podepsali,“ shrnuje situaci ve čtvrtečním videu Navalnyj.

Upozorňuje, že zasedání, na němž komise rušila kandidaturu Sobolové, sledovalo na internetu v přímém přenosu 50 tisíc lidí. „Vypadalo to jako cirkus. Jakási poblázněná žena v roli předsedkyně komise vyhlásila minutu ticha na památku údajně zemřelých lidí, kteří se prý podepsali pro Sobolovou,“ popisuje.

Mezi odmítnutými byly například podpisy herce Alexandra Širvindta, profesorky práva z Moskevské státní univerzity Jeleny Lukjanové nebo novináře Ilji Azara. Všichni poté na internetu psali, že žijí, jsou svéprávní a jejich podpisy i s datem jsou skutečné.

Týden protestů

Demonstrace proti odmítnutí registrace se konaly už minulý víkend. Lidé se chtěli setkat s šéfem moskevské volební komise Valentinem Gorbunovem, který je nepřijal. Tehdy nebyly povolené a policie na nich zadržela 38 lidí. Každý večer se od té doby konají menší akce na Trubném náměstí.

O 45 míst v moskevském zastupitelstvu, které schvaluje rozhodnutí starosty Sergeje Sobjanina, se zatím uchází více než dvě stě lidí. Každý z nezávislých kandidátů musel na svou podporu získat přinejmenším tři procenta voličů ve svém okruhu, což je asi pět tisíc podpisů.

Moskvané budou hlasovat 8. září. Spolu s nimi k urnám půjdou lidé ve 29 subjektech Ruské federace, kteří budou hlasovat v gubernátorských nebo lokálně parlamentních volbách.