Podezřelé sčítání hlasů zvrátilo výsledek volby gubernátora ruského Přímořského kraje

Neobyčejný obrat se odehrál při sčítání hlasů ve druhém kole voleb gubernátora Přímořského kraje na ruském Dálném východě. Do poslední chvíle přesvědčivě vedl kandidát komunistů Andrej Iščenko. Volební komise však poté uvedla, že ho skokově překonal kandidát vládní strany Jednotné Rusko Andrej Tarasenko. Komunisté obvinili komisi z podvodu a Iščenko zahájil hladovku. Centrální volební komise chce postup kolegů z Vladivostoku prověřit.

Necelé dva miliony obyvatel Přímořského kraje na ruském pobřeží Tichého oceánu volily v neděli ve druhém kole svého gubernátora. Tamní volební komise sčítala hlasy a průběžně informovala o výsledcích.

Po sečtení 95 % hlasů vedl komunista Iščenko s 51,6 % nad kandidátem Jednotného Ruska Tarasenkem, který měl 45,8 %. Zbývající hlasy nebyly pro žádného z kandidátů. Pak se začal poměr hlasů uváděný volební komisí rychle obracet. Tarasenko jich nabíral tisíce, zatímco Iščenko jen desítky.

Sčítání hlasů v Přímořském kraji
Zdroj: Novosti Vladivostoka

Tento vývoj sčítání vyvolal podezření z podvodu. „Protokoly (s výsledky hlasování) ve městech Arťom, Ussurijsk, Vladivostok a Nachodka zfalšovali a teď jsou výsledky takové, že prohrávám s Tarasenkem. Vyhlašuji hladovku,“ prohlásil Iščenko a vyzval místní obyvatele, aby vyšli do ulic protestovat.

Komise náhlou změnu v pořadí obou rivalů vysvětluje tím, že jako poslední dorazily výsledky z velkých měst, které mohly těsné klání zvrátit. Čísla však nesedí téměř o celý řád. Novinář Alexandr Kirejev upozornil, že například mezi 99,03 a 99,10 % sečtených hlasů získal Tarasenko podle komise téměř šest tisíc hlasů. Celkově přitom hlasovalo asi pět set tisíc voličů.

Centrální volební komise prověří podezření

Šéfka ústřední volební komise Ella Pamfilovová prohlásila, že konečné výsledky budou vyhlášeny až po prošetření stížností obou stran na falšování voleb. Stát se tak má do konce týdne.

„Nebudeme to protahovat, ale ani nebudeme spěchat,“ řekla Pamfilovová rozhlasové stanici Govorit Moskva. Do konce týdne by podle ní mělo být jasné, zda bude vyhlášen vítěz voleb, nebo budou volby zrušeny buď zcela, nebo jen v některých volebních obvodech.