V Rusku se konaly místní volby, policie zadržela přes 800 demonstrantů proti reformě důchodů

Rusové šli v neděli k urnám v místních volbách. Kromě gubernátorů vybírali také místní parlamenty či starostu Moskvy, kterým by se podle prvních odhadů měl stát opět Sergej Sobjanin. V řadě měst se také konaly protesty zaměřené hlavně proti důchodové reformě. Podle občanskoprávního portálu OVD-Info policie zadržela dohromady více než osm set demonstrantů a některé z nich bila obušky. K protestu pod heslem „Dožít do penze“ vyzval opoziční předák Alexej Navalnyj. On sám ale sedí ve vězení kvůli jiné protestní akci.

Protesty se konaly ve víc než osmdesáti městech. Úřady v padesáti devíti městech protesty zakázaly, jen ve dvanácti byly povolené. Podle OVD-Info policie na protestech v devatenácti městech zadržela 839 lidí, mezi nimi i některé nejbližší spolupracovníky opozičního předáka Alexeje Navalného. Nejvíce lidí bylo zadrženo v Petrohradu, a to 354.

Dalších 129 bylo zadrženo v Jekatěrinburgu, kde byl podle zpráv v médiích zatčen i bývalý starosta této milionové metropole na Urale, kritik Kremlu Jevgenij Rojzman. Ten jako jediný opoziční politik ve vysoké funkci řídil chod čtvrtého největšího ruského města od roku 2013, v květnu ale rezignoval na protest proti zrušení přímých voleb starosty.

36 lidí bylo zadrženo v Moskvě, kde podle policie demonstrovalo asi dva tisíce lidí, pozorovatelé ale vycházejí z mnohem vyššího počtu.  Někteří demonstranti prý skandovali slogany jako „Rusko bude svobodné“ či „Putin je zloděj“.

Podle důchodové reformy má od příštího roku postupně stoupat věk, ve kterém mohou Rusové a Rusky odcházet do penze. V roce 2036 pak tento věk má u žen být 60 let (oproti současným 55) a u mužů 65 (oproti současným 60). Původně měly ženy podle plánu odcházet do důchodu v 63 letech, ruský prezident Vladimir Putin ale reformu zmírnil.

Rusové se podle Světové zdravotnické organizace (WHO) dožívají 66 let, Rusky 77, a tak by si penzi zejména mnoho mužů v důsledku reformy nemělo šanci užít.

Lidé se k volbám nehrnuli

Zároveň se v mnoha ruských regionech konaly místní volby. Regionální volby nebyly v celé Ruské federaci, týkaly se 25 z 85 oblastí, krajů, okruhů či republik, kde se týkaly gubernátorů či místních parlamentů. 

Konaly se také volby moskevského starosty. Znovuzvolení dosavadního držitele této funkce, Kremlu věrného Sergeje Sobjanina, je nicméně považováno za jisté. To také potvrzují první odhady výsledků po uzavření volebních místností ve 21:00 SELČ. Volby doprovázela nízká účast, například právě v Moskvě dosáhla odpoledne pouhých 17,8 procenta.

Sergej Sobjanin
Zdroj: Reuters/Sergei Karpukhin

Sobjanin stojí v čele metropole od roku 2010. Mezi lety 2005 a 2008 byl vedoucím kanceláře prezidenta Putina. Na rozdíl od minulých voleb před pěti lety proti němu nekandiduje Alexej Navalnyj, který tehdy získal více než čtvrtinu hlasů. Navalnyj je nyní ve vězení, na konci srpna byl odsouzen ke 30 dnům za nepovolenou demonstraci. 

Navalného video stáhli

Přesto se ve volební den upnula pozornost i k němu. Na videoserveru YouTube se totiž objevila Navalného výzva k demonstracím proti vládě. Jeho poradce Leonid Volkov v sobotu oznámil, že společnost Google, které YouTube patří, video stáhla.

Krok zdůvodnila firma tím, že ji o to požádaly státní orgány s tím, že video porušuje zákonem daný zákaz politické reklamy těsně před volbami. „Zabýváme se veškerými opodstatněnými stížnostmi státních orgánů. Také od inzerentů požadujeme, aby konali v souladu s místními zákony a našimi pravidly ohledně reklamy,“ sdělila ruská pobočka Googlu agentuře Reuters.