Ruský vzdušný útok zasáhl nemocnici a důlní šachtu, dva lidé zemřeli

Ukrajina v noci na úterý čelila novým ruským vzdušným útokům a ostřelování. Zásah utrpěla nemocnice a důlní šachta, dva lidé zahynuli, uvedli na sociální síti Telegram ukrajinští představitelé. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva zahynulo na Ukrajině od začátku ruské invaze z loňského 24. února více než 10 tisíc civilistů.

Podle ukrajinského ministra vnitra Ihora Klymenka zasáhly ruské raketové útoky nemocnici ve městě Selydove v Doněcké oblasti. „Dvě budovy zdravotnického zařízení byly poškozeny, šest civilistů bylo zraněno. Pod troskami mohou být oběti,“ uvedl.

Zasažen byl podle něj o několik minut později také nejmenovaný důl, poškozeny zde byly čtyři budovy, devatenáct vozidel a elektrické vedení. „Jeden zaměstnanec podniku zemřel,“ dodal s tím, že pod povrchem bylo dočasně uvězněno devětatřicet horníků.

Velitelství vzdušných sil Ukrajiny k nočním útokům uvedlo, že Rusové vyslali na Ukrajinu deset bojových dronů Šáhed, čtyři střely ze systému protivzdušné obrany S-300 a jednu řízenou střelu Iskander. Podle něj ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila devět dronů a jednu střelu Iskander.

V obci Kozača Lopaň u hranic s Ruskem zemřel po zásahu obytného domu při ruském ostřelování devětadvacetiletýletý muž, oznámil šéf Charkovské oblasti Oleh Syněhubov. Informace nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.

OSN: Zahynulo více než deset tisíc civilistů

Na Ukrajině od začátku ruské invaze z loňského 24. února zahynulo více než deset tisíc civilistů. Uvedl to podle agentury Reuters Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva, podle kterého zhruba polovina úmrtí za poslední dobu nastala daleko za frontovou linií. Ta se táhne stovky kilometrů od jižní přes východní Ukrajinu na sever země.

Úřad statistiku civilních obětí na Ukrajině zveřejňuje pravidelně. Mise OSN pro lidská práva na Ukrajině, která má v zemi desítky pozorovatelů, upozornila, že skutečná bilance obětí bude ještě výrazně vyšší. Na potvrzení dalších obětí se totiž podle ní stále pracuje.

Události: Výročí protestů na Majdanu (zdroj: ČT24)

Bilance mimo jiné zahrnuje i události z prvních měsíců po vpádu ruských vojsk na ukrajinské území, například bitvu o jihoukrajinský Mariupol. Při ruském bombardování, ostřelování a dlouhém obléhání místní obyvatelé hlásili vysoké ztráty na civilních životech.

Převážnou část potvrzených úmrtí si vyžádala výbušná zařízení s plošným dopadem jako dělostřelecká a kazetová munice a střely a rakety, uvádí OSN. Téměř polovina obětí za poslední tři měsíce zahynula daleko za frontovou linií, což OSN přičítá ruskému použití střel dlouhého doletu.

Moskva od začátku své invaze popírá, že by záměrně útočila na civilisty.