Ruský útok těžce poškodil ukrajinskou elektrárnu

Rusové podnikli v noci na čtvrtek další rozsáhlý útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Podle ukrajinských úřadů zasáhli zařízení ve čtyřech regionech, jedna tepelná elektrárna je poškozena těžce. Sedm pracovníků energetických závodů Rusové zranili. Zcela bez proudu se po ruském ostřelování ocitl Cherson. Na ruském území útočily drony, které způsobily požáry v několika ropných skladech.

Ruský úder přerušil dodávky elektřiny pro více než 218 tisíc spotřebitelů a poškodil energetickou infrastrukturu ve Vinnycké, Dněpropetrovské, Doněcké a Kyjevské oblasti, informovala státní energetická společnost Ukrenergo.

Největší ukrajinská soukromá energetická společnost DTEK uvedla, že útok mířil na jednu z jejích tepelných elektráren, kterou vážně poškodil a jejíž tři pracovníky zranil. Poznamenala, že jde o sedmý rozsáhlý útok na její tepelné elektrárny za poslední tři měsíce.

Podle ukrajinského ministerstva energetiky je zraněných celkem sedm pracovníků energetických závodů, přičemž jeden člověk je ve vážném stavu.

Ruské ministerstvo obrany útoky potvrdilo, informuje ruskojazyčný servis BBC. Armáda se podle něj zaměřila na objekty, které jsou klíčové pro „výrobu zbraní a vojenského vybavení pro ukrajinské ozbrojené síly“. Moskva tvrdí, že „všechny cíle byly zasaženy“, důkazy k tomu však neposkytla.

Jarní ruské útoky vyřadily polovinu výrobních kapacit

Podle Kyjeva ruské drony a raketové údery na ukrajinskou energetickou infrastrukturu letos na jaře vyřadily polovinu výrobních kapacit a vynutily si průběžné výpadky elektřiny.

Kvůli úderu v noci na čtvrtek se ale omezení dodávek ještě zvýší nad rámec tohoto plánovaného harmonogramu odstávek, který Ukrajina kvůli ničení energetické infrastruktury Ruskem zavedla.

Ukrajinské letectvo informovalo, že sestřelilo pět z devíti raket a všech 27 dronů, které Rusko vyslalo na deset ukrajinských regionů. Při ruském ostřelování severních částí Doněcké oblasti zemřeli čtyři lidé, uvedl šéf oblastní správy Vadym Filakov. Jeden člověk přišel o život v Konsťantynivce, kterou zasáhla letecká bomba. Kazetovou municí ruské jednotky ostřelovaly nedalekou ves Rozkišne, kde zemřeli tři lidé a další tři utrpěli zranění.

V důsledku ruského ostřelování se zcela bez proudu ocitl Cherson, správní centrum stejnojmenné oblasti na jihu Ukrajiny, oznámil předseda tamní správy Oleksandr Prokudin. Cherson, který ukrajinská armáda osvobodila na podzim 2022, je blízko frontové linie a je cílem ruského ostřelování prakticky denně. Město mělo před válkou téměř tři sta tisíc obyvatel, loni na podzim tam žilo asi sedmdesát tisíc lidí. 

Ukrajinské drony v Rusku zapálily ropné sklady

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek útočily v Rusku, tamní ministerstvo obrany uvedlo, že protivzdušná obrana sestřelila patnáct ukrajinských dronů, z toho šest nad Adygejskou republikou, která se nachází na jihozápadě Ruska v blízkosti Černého moře.

Právě v Adygejské republice způsobily ukrajinské drony požár ropného podniku v obci Enem, v Tambovské oblasti ve střední části evropského Ruska pak požár v ropném skladu Platonovskaja. Oba útoky provedla zpravodajská služba SBU, píše web Ukrajinska pravda s odkazem na zdroj ve službě, podle nějž sklady zásobují ruskou armádu a cílem úderů bylo omezit jejich zdroje.

Další výbuchy byly hlášeny v Krasnodarském kraji u ropné rafinerie Afipsky, která se nachází blízko hranic s Adygejskou republikou a obce Enem, a rovněž ve Slavjansku v témže kraji. V těchto případech ale není zřejmé, zda drony zasáhly zamýšlené cíle.