Ruské drony útočily i na západ Ukrajiny, zraněné a škody hlásí Lvovská oblast

Rusové v noci na středu útočili drony na několik ukrajinských oblastí včetně západních regionů, ve Lvovské oblasti zranily úlomky sestřelených bezpilotních letounů dva lidi a způsobily škody, uvedly tamní úřady. Jednoho zraněného hlásí po ruském útoku i Cherson. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že se armádě daří zpomalovat ruský postup u Charkova.

Úlomky jednoho z ruských dronů podle úřadů zasáhly vícepodlažní dům v Malechivu na severním předměstí Lvova, zničeno bylo mnoho oken. Poškozena byla i administrativní budova výzkumného veterinárního institutu. Zranění utrpěli dva muži ve věku 47 a 70 let, starší z nich musel být hospitalizován.

Rusové napáchali v oblasti škody také na energetické infrastruktuře, která byla jejich cílem i v dalších ukrajinských regionech. V Kyjevské, Poltavské, Volyňské a Oděské oblasti byla proto některá zařízení dočasně mimo provoz.

Ve Lvovské oblasti protivzdušná obrana zneškodnila všech pět bezpilotních letounů nepřítele, uvedl předseda oblastní správy Maksym Kozyckyj. Další drony sestřelila v Chersonské, Mykolajivské, Dněpropetrovské, Kirovohradské a Chmelnycké oblasti, uvedl mluvčí letectva Mykola Oleščuk. Celkem podle něj obránci zneškodnili 19 z jednadvaceti ruských dronů.

Obytný dům ve Lvově po ruském dronovém útoku
Zdroj: Reuters/Roman Baluk

Rusové zasáhli chersonskou nemocnici

Ruskému ostřelování čelil v noci na středu Cherson, kde okupanti zranili ženu a způsobili požáry několika obytných domů. Ruská raketa zasáhla i tamní nemocnici, kde poškodila garáž a dvě sanitky. Cherson, který ukrajinské ozbrojené síly osvobodily na podzim 2022, leží blízko ruských pozic a je častým cílem ostřelování ze strany okupantů.

Podobně je na tom Nikopol v Dněpropetrovské oblasti, který se nachází přes Dněpr naproti ruským pozicím v okupované Záporožské jaderné elektrárně. „Situace ve městě je obtížná, protože neustále čelí ostřelování a také na něj útočí menší typy dronů. I my, když jsme se nacházeli ve městě, jsme slyšeli hned několik výbuchů,“ popsala zpravodajka ČT Ilona Zasidkovyčová.

Zpravodajka ČT Zasidkovyčová k situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Zelenskyj: Zpomalujeme ruský postup u Charkova

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve své úterní večerní video zprávě uvedl, že nasazení západních zbraní proti cílům na ruském území přináší výsledky a že se zpomalil postup ruských vojsk na severu Charkovské oblasti.

Situaci v tomto regionu, kde ruská armáda v květnu vnikla na ukrajinské území, ovlivnilo zničení ruských pozic a odpalovacích ramp u hranic s Ukrajinou. „Funguje to. Přesně tak, jak jsme očekávali,“ řekl Zelenskyj. Ukrajincům se podle něj podařilo zbrzdit ruskou ofenzivu na více místech na frontě.

Po květnové ruské ofenzivě v Charkovské oblasti zmírnily Spojené státy a Německo svůj požadavek, aby Ukrajinci nepoužívali jimi dodávané zbraně k útokům uvnitř ruského území.

Agentura DPA píše, že ruské územní zisky jsou v posledních týdnech menší, což analytici dávají do souvislosti s tím, že k ukrajinským obráncům se po delší přestávce znovu dostávají dodávky západních zbraní. Ale i tak má Rusko ve válce trvající déle než dva a čtvrt roku stále navrch.

„Ale tvrdé boje nadále probíhají jak v oblasti u Charkova, tak dál na východě, kde se ruská armáda snaží postoupit hlouběji do země,“ doplnila zpravodajka ČT Zasidkovyčová.