Rusko útočilo po celé Ukrajině. Mrtví jsou v Chersonu, zranění v Kyjevě či Čerkasách

Rusko provedlo v noci na čtvrtek a brzy ráno další rozsáhlý útok na ukrajinská města. Úder přišel v několika vlnách. V Chersonu zemřeli po dvou útocích tři lidé. Zraněné hlásí Kyjev, kde v nemocnici skončila i devítiletá dívka, Čerkasy na střední Ukrajině, kde byl zasažen hotel, či východoukrajinský Charkov. Exploze se ozývaly také na západě země. Kyjev tvrdí, že vážně poškodil ruskou základnu v Saky na okupovaném Krymu.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (září 2023)

  • 20:34

    Vysoký představitel pro zahraniční politiku EU Josep Borrell nečekaně přijel do ukrajinské Oděsy.

  • 19:50

    Šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov v dokumentu o válce v Charkovské oblasti řekl, že Rusové dva týdny před plnohodnotnou invazí v únoru 2022 na schůzce vedení státu pochybovali, zda Ukrajinci skutečně budou vesměs ruské vojáky vítat.

  • 19:21

    Ukrajinský generální štáb oznámil, že Rusové zesilují hustotu minových polí v Doněcké oblasti. Právě miny byly kvůli jejich už tak velmi vysokému množství dosud největší překážkou ukrajinské protiofenzivy.

Pravidelnému ostřelování čelí osvobozený Cherson, který se nachází u frontové linie. V noci na čtvrtek tam okupanti zasáhli ubytovnu a zabili dva lidi, uvedla oblastní správa. Dalších pět lidí utrpělo zranění. Ráno následoval druhý útok, při němž zemřela žena. 

V Kyjevě se ozvalo několik výbuchů, trosky sestřelených ruských raket zranily podle tamních úřadů sedm lidí. Tři z nich včetně devítileté dívky jsou v nemocnicích, čtyři ošetřili zdravotníci na místě. 

Jeden z výbuchů nastal podle kyjevského starosty Vitalije Klyčka v jihovýchodní části města, kde hasiči vyjeli likvidovat požár infrastrukturního objektu. „Lékaři hospitalizovali 18letou dívku a devítileté dítě (dívku). Byly odvezeny z domu vedle infrastrukturního objektu, kam spadly trosky,“ napsal na Telegramu.

Úlomky dopadly ve třech městských částech. Poškozeno bylo plynové potrubí, budovy učiliště a studentských kolejí, čerpací stanice či okna v několika budovách. Na několika místech vypukly požáry, hlášeny byly také lokální výpadky dodávek energií či vody.

Další dva zraněné hlásí Kyjevská oblast, kde je podle agentury Unian poškozena mimo jiné budova nemocnice a soukromé domy.

Rusové zasáhli hotel v Čerkasách

Ve městě Čerkasy ve střední Ukrajině dopadly úlomky ruských raket na hotel, vzplály i stánky na místní tržnici. Na místě je podle úřadů nejméně devět zraněných, jednoho člověka se podařilo zachránit zpod trosek. Třináct lidí bylo evakuováno.

V Charkově na východě země zničil útok sklad, zranění utrpěli dva lidé. Město zasáhlo nejméně šest úderů, poškozená je civilní infrastruktura, uvedla oblastní správa.

Úder zasáhl i západní oblasti Ukrajiny. Ve městě Drohobyč ve Lvovské oblasti dopadly tři rakety, které poškodily průmyslové objekty. Útok se podle dosavadních informací obešel bez zranění.

Terčem ostřelování bylo také město Rivne na severozápadě země, kde zasáhli Rusové energetickou infrastrukturu a čerpací stanici. Část přilehlého okresu je bez elektřiny, uvedla oblastní správa.

Výbuchy byly slyšet i ve Vinnycké a Ivano-Frankivské oblasti, které se taktéž nacházejí na západě země.

První úder na energetiku ve středu a na západě země za půl roku

Rusko při útoku poškodilo i řadu energetických zařízení. Firma Ukrenerho na Facebooku označila úder za první po půl roce, který poškodil energetická zařízení v západní a střední části Ukrajiny.

„V důsledku útoku byly částečné výpadky elektřiny v Rivnenské, Žytomyrské, Kyjevské, Dněpropetrovské a Charkovské oblasti,“ napsala energetická společnost s poznámkou, že technici pracují na obnovení dodávek energie. Kvůli bojům a dalším příčinám je podle ní bez elektřiny 398 obcí.

Velitel ukrajinské armády Valerij Zalužnyj na Facebooku sdělil, že Rusové vyslali na Ukrajinu z deseti letounů Tu-95 ve vlnách celkem čtyři desítky řízených střel. „Do ukrajinského vzdušného prostoru vstupovaly z různých směrů a na trase neustále měnily kurz,“ popsal. Protivzdušné obraně a letectvu se podařilo zničit 36 z nich. „Kromě toho v 6:00 hodin ráno (5:00 SELČ) nepřítel zaútočil na Charkov protiletadlovými raketami S-300,“ dodal generál.

Kyjev: Poškodili jsme ruskou základnu na Krymu

Ukrajinská zpravodajská služba SBU tvrdí, že společně s námořnictvem podnikla v noci na čtvrtek útok na ruskou základnu v Saky na okupovaném Krymu.

SBU dále tvrdí, že na základně se nachází přes tucet ruských letadel, včetně nadzvukových bombardérů Su-24 a stíhacích letounů Su-30, a také raketový systém Pancir. Základna je podle ní rovněž domovem ruského vojenského výcvikového střediska pro provozování íránských dronů Mohajer. Podrobnosti k údajným škodám ale neuvedla.

Ruské ministerstvo obrany dříve uvedlo, že protivzdušná obrana sestřelila nad Krymem a přilehlými vodami Černého moře devatenáct ukrajinských dronů. Ministerstvo dále tvrdí, že nad Kurskou, Bělgorodskou a Orelskou oblastí v západním Rusku byl sestřelen vždy jeden ukrajinský bezpilotní letoun.

Ukrajinská agentura Unian s odvoláním na zprávy na sociálních sítích uvedla, že na řadě míst Krymského poloostrova včetně měst Novofedorivka, Saky, Simferopol či Sevastopol byly slyšet exploze.