Rusko rozšiřuje své základny u finských hranic, ukázaly satelitní snímky

Satelitní snímky, které získala agentura Yle, ukazují, že Rusko postavilo na vojenských základnách poblíž finských hranic nové budovy. Jejich stavba probíhala ve velmi rychlém tempu. Mohou sloužit údržbě a opravě vybavení nasazeného v ruské válce proti Ukrajině.

V pustině poblíž finských hranic byly urychleně postaveny tři velké budovy, které využívá ruská arktická motostřelecká brigáda. Jedná se o vojenskou základnu Alakurtti, která se nachází asi padesát kilometrů od finských hranic.

Yle si letos v létě prostudovala několik satelitních snímků základny. Vyplývá z nich, že budovy byly postaveny v rámci jednoho dne. První halu ruská armáda postavila 9. července, druhou 28. července. Nejnovější satelitní snímek ukazuje třetí podobnou stavbu. Byla postavena 11. srpna, rovněž během jednoho dne, tvrdí Yle.

Satelitní snímky získané agenturou ukazují, že Rusko vybudovalo také nový velký vojenský sklad v Petrozavodsku. Město leží asi 175 kilometrů od finsko-ruských hranic.

Nejdůležitějším úkolem petrozavodského skladu je v současné době obnova a dodávka vybavení pro válku proti Ukrajině. Je zde uskladněno mnoho transportních tanků, bojových vozidel a dělostřelectva, které stačí na vybavení nejméně jedné motorizované brigády o síle čtyř tisíc vojáků, napsala Yle.

Finsko je v bezpečí, řekl ministr

Finský ministr obrany Antti Häkkänen uvedl, že tato zjištění nepředstavují bezprostřední hrozbu pro bezpečnost jeho země. Stavební aktivita může souviset se záměrem Ruska dodávat vybavení na ukrajinskou frontu ze základny v Petrozavodsku, poznamenal server The Kyiv Independent.

Již dříve ruský ministr obrany Sergej Šojgu hovořil o plánech na posílení pohraničních sil v oblasti. Dosud Rusko shromažďovalo u finských hranic především vojenské jednotky rozmístěné pro svou válku proti Ukrajině. V červenci 2022 přinesl portál Yle zprávu, že z Alakurtti odjela do války celá praporová taktická skupina.