Rusko dokončilo testy nové raketové ponorky. Odpálila balistickou střelu z Bílého moře na Kamčatku

Ruské námořnictvo dokončilo testy nové raketové ponorky. Podle ruského ministerstva obrany odpálila balistickou střelu Bulava, která může sloužit jako nosič jaderných zbraní. Test se uskutečnil v Bílém moři severně od evropské části Ruska, cíl střely byl na Kamčatce.

Agentura Reuters upozornila, že novou ponorku zařazuje Rusko v době, kdy Vladimir Putin zdůrazňuje potřebu, aby si země udržela schopnost jaderného odstrašení. Ponorku Car Alexandr III. spustilo námořnictvo loni v prosinci jako první plavidlo třídy, odpálení balistické střely považuje za vyvrcholení jejích testů.

„Vystřelení balistické rakety je posledním krokem státních testů, po nichž bylo rozhodnuto o zařazení plavidla do námořnictva,“ uvedlo ministerstvo obrany. Podrobnosti k testu Moskva nesdělila, není zřejmé, kdy byl proveden. Podle agentury Interfax ponorka střelu odpálila z Bílého moře, cíl byl na tisíce kilometrů vzdáleném testovacím polygonu na Kamčatce.

Car Alexandr III. patří do třídy jaderných ponorek Borej, respektive k vylepšené verzi Borej-A. Tato plavidla unesou až šestnáct mezikontinentálních střel Bulava a torpéda. Tři sesterské ponorky Borej-A jsou již zařazeny do služby, další tři se stavějí. Moskva dala najevo, že se tato skupina jaderných ponorek má stát „základem námořních strategických jaderných sil pro nadcházející desetiletí“.

Někteří představitelé Ruska, které vede útočnou válku proti sousední Ukrajině, o možnosti použití jaderných zbraní opakovaně hovoří. Opakovaně se o nich a údajném právu Ruska na jejich použití zmiňuje například místopředseda tamní bezpečnostní rady Dmitrij Medvěděv. Letos v létě Moskva také oznámila, že rozmístí jaderné zbraně v Bělorusku. Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko pak prohlásil, že nebude váhat s jejich použitím v případě agrese vůči Bělorusku.