Rusko čekají místní volby. Režim vyšachoval demokraty, volit budou i anektovaná území na Ukrajině

Události: V Rusku budou místní volby, režim předem vyloučil ze hry opozici (zdroj: ČT24)

Nesystémová demokratická opozice v Rusku nemá šanci uspět v místních volbách, které proběhnou v některých regionech 10. září. Všechny organizace napojené na vězněného kritika Kremlu Alexeje Navalného totiž byly označeny ruskými úřady za extremistické a hlasovat pro ně není možné.

V kanceláři moskevského starosty sedí od roku 2010 nepřerušeně oddaný stoupenec Kremlu Sergej Sobjanin. Šance, že ho někdo v září porazí, je minimální. „Tady nejde o politiku. Je to poděkování tomuto člověku za to, co dělal s Moskvou. Že ji změnil ve skvělé město,“ říká analytik Michail Mamontov z Všeruského centra pro výzkum veřejného mínění.

Jednotné Rusko je výrazným favoritem místních voleb i v ostatních ruských regionech. Preference čtyř dalších parlamentních stran nepřesahují desetiprocentní hranici. „Je to jev, který se nazývá konsolidace okolo vůdce a vlajky. Jednotné Rusko je stranou prezidenta, takže vysoký ukazatel podpory prezidenta odpovídá podpoře Jednotného Ruska,“ vysvětluje Mamontov.

Podle jednoho z nejuznávanějších ruských politologů Igora Mintusova je dopředu jasné, že vítězem voleb bude Jednotné Rusko. „Je mylné si myslet, že všechny volby tady budou zfalšované. Samozřejmě, že ne. Já se domnívám, že se to týká konkrétně jenom těch, které jsou pro Kreml velmi důležité,“ míní Mintusov, který působí v Evropské asociaci politických konzultantů.

Hlasování v anektovaných oblastech

Kreml si ani v těchto volbách nepřeje žádná překvapení. Na anektovaných ukrajinských územích proto lidé nebudou na rozdíl od částí Ruska volit hlavy regionů přímo. „Nejdřív tam lidé vyberou místní zastupitele. Těm pak prezident předloží své kandidáty na gubernátory těchto oblastí, o kterých pak oni budou hlasovat,“ uvedl Mintusov.

Preference politických stran v Rusku
Zdroj: ČT24

Nejdůležitější hlasování pro kremelský režim – tedy prezidentské volby – proběhnou příští rok v březnu. Dlouholetý vládce Vladimir Putin zatím stále neoznámil, jestli se bude o prezidentské křeslo ucházet i popáté. Změna ústavy, o které rozhodli Rusové v referendu v roce 2020, mu to ale umožňuje.