Ruské síly poslaly rakety na Ukrajinu. V Kryvém Rihu zasáhly pětipatrový dům

Rusko v noci na úterý podniklo novou vlnu vzdušných úderů proti Ukrajině. Nad většinou země se rozezněly sirény, útoky hlásily úřady v Kyjevě či Charkově. Ve městě Kryvyj Rih Rusko zasáhlo několik cílů včetně pětipodlažního domu. Zahynulo 11 lidí, uvedl šéf Dnipropetrovské oblasti Serhij Lysak, který zároveň informoval o ukončení záchranné operace. Dalších téměř třicet lidí v Kryvém Rihu utrpělo při nočním útoku zranění, podle dřívějšího vyjádření zástupce městské správy Oleksandra Vilkula jsou někteří ve vážném stavu.

„Zasáhli několik objektů v různých částech města včetně pětipatrové budovy,“ napsal na Telegramu k útoku v Kryvém Rihu v úterý ráno Vilkul. Na místě hořelo, podle Lysaka byly v plamenech byty od prvního až po páté patro a oheň se rozšířil na plochu 700 metrů čtverečních.

Lysak původně v souvislosti s úderem informoval o třech mrtvých a 25 zraněných. Vilkul pak několikrát bilanci obětí zvýšil. Na středu vyhlásil ve městě den smutku.

V Kryvém Rihu ostřelování zasáhlo podle agentury Unian také teplárnu. V důsledku toho se devět tisíc lidí ocitlo bez elektřiny. Bez dodávek elektřiny byly také tři doly, v nichž kvůli tomu na nějakou dobu uvázlo několik desítek horníků, uvedlo ministerstvo energetiky.

Rusko znovu udeřilo na ukrajinská města (zdroj: ČT24)

Kryvyj Rih je rodným městem ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který ruský útok odsoudil a kondoloval pozůstalým. „Více teroristických raket. Ruští vrazi pokračují ve válce proti obytným domům, obyčejným městům a lidem. Bohužel jsou mezi nimi i mrtví a zranění. Záchranná operace v Kryvém Rihu pokračuje. Upřímnou soustrast všem, kteří přišli o své blízké,“ napsal na Twitteru Zelenskyj.

Větší část střel zničila protivzdušná obrana

Ukrajinský generální štáb v ranním hlášení uvedl, že Rusko podle předběžných informací vyslalo v noci na úterý na Ukrajinu 14 řízených střel Ch-101, z nichž deset zničila protiletecká obrana, a čtyři drony íránské výroby, z nichž obrana zneškodnila jeden. Armádní velení potvrdilo i útok na Kryvyj Rih a další civilní infrastruktury.

Vzdušné údery ohlásil i starosta východoukrajinského Charkova Ihor Terechov, podle kterého Rusko zaútočilo „bezpilotními letouny Šáhid na civilní infrastrukturu“. Škody podle něj utrpělo skladiště a obecní podnik.

BBC poznamenala, že zprávy úřadů nelze v době konfliktu bezprostředně ověřit.

Rusko loni v únoru podniklo plnohodnotnou invazi na Ukrajinu, od loňského podzimu provádí vzdušné údery na ukrajinská města a infrastrukturu. Od letošního jara pak útočí zejména na Kyjev, který v květnu zaznamenal téměř denní útoky.