Řecko očekává i letos nebezpečnou sezonu lesních požárů

Události: Lesní požáry v Řecku (zdroj: ČT24)

Řecku opět hrozí rozsáhlé lesní požáry. Premiér Kyriakos Mitsotakis varoval, že léto bude velmi nebezpečné. Hasiči už letos likvidovali plameny na několika ostrovech nebo v oblasti Athén. Na ostrově Kos se ohně rozšířily až k rekreačním oblastem. Turisty záchranáři evakuovali, mezi nimi i cestující z Česka.

Poslední fotky z Řecka, které Petra Batihová udělala, nevypadají jako z dovolené. Závěr pobytu jim znepříjemnil požár. Kvůli plamenům strávila poslední noc pobytu s manželem a dvouletou dcerou na fotbalovém hřišti.

Rodina šla na večeři, když v tom je začal personál hotelu narychlo evakuovat. S sebou vzali jen nejnutnější věci. „Kočárek pro malou nám nedovolili si vzít. S manželem jsme drkotali zimou, vůbec jsme nespali, protože to nešlo. Jedna toaleta na celý stadion,“ hodnotí česká turistka.

„Bohužel v tomto období máme kapacitu vyprodanou, neměli jsme na Kosu ani jeden volný pokoj. Sháněli jsme ubytování u náhradních dodavatelů, ale opravdu nebylo možné sehnat jediný volný pokoj,“ řekl k celé záležitosti tiskový mluvčí CK Alexandria Petr Šatný.

Po nadějných zprávách o zvládnutí situace přišla evakuace

Informace se Češi snažili celé odpoledne zjistit sami. Z balkonu viděli dým, na pláži vrtulník nabírající vodu k hašení. Pak jim přišla varovná SMS zpráva.

Později to podle místních záchranářů vypadalo, že se požár podařil dostat pod kontrolu, uvedl Šatný. Zdálo se tedy, že evakuace nejspíš nebude. „Nicméně v podvečerních hodinách zesílil vítr, který vanul z vnitrozemí k pobřeží.“

„Bylo vidět oheň, přes kopec, že se to šíří k nám,“ líčí chvíle před evakuací Batihová.

Velvyslanec České republiky v Řecku Jakub Karfík pro ČT uvedl, že v tuto chvíli nejsou ohrožena místa, kde by byli soustředěni turisté. „Jediný větší případ, který jsme zatím měli, byl právě na ostrově Kos. Požár se tu přiblížil k turistickému letovisku a preventivně muselo být evakuováno asi deset tisíc turistů.“

Řecko bojovalo s velmi silnými plameny v loňském roce, například na Rhodosu. Šlo o největší požáry v Evropě za dvacet let. Na místě tehdy pomáhali i čeští hasiči.