Všechny požáry v Řecku jsou pod kontrolou, riziko ale zůstává vysoké

Události: Požáry v Evropě (zdroj: ČT24)

Všechny požáry v Řecku se už podařilo dostat pod kontrolu. Hasiči v celé zemi napočítali skoro stovku požárů, z nichž polovina trvala méně než 24 hodin, uvedl řecký tisk. Nebezpečí vzniku a dalšího šíření požárů však kvůli týdny trvajícímu suchu zůstává vysoké. Výstraha před extrémním rizikem vzniku požárů platí v šesti oblastech, což je o jednu méně než ve čtvrtek. Dále hoří i jinde ve Středomoří.

„Dnes (v pátek) poprvé od vypuknutí aktuálních lesních požárů hasiči na Rhodu hlásí, že nebojují s žádnou aktivní frontou požáru,“ potvrdil přímo z ostrova zpravodaj ČT Václav Černohorský. „Neznamená to ale, že by jejich práce končila,“ upozornil s odkazem na obrovské území sežehnuté plameny a nebezpečí vznícení dalších ohnisek. 

Oheň podle odhadů spálil asi deset procent rozlohy ostrova, který má zhruba čtrnáct set kilometrů čtverečních, dodal Černohorský. 

Pod kontrolou už je i požár v okolí města Volos v centrálním Řecku, kde hořelo v areálu muničního skladu letectva. Podle odborníka osloveného stanicí ERT detonace vnímali lidé i dva kilometry od skladu, což svědčí o uložení stovek bomb. Profesor jaderné fyziky Theodoros Liolios varoval obyvatele, aby se nedotýkali neznámých kovových předmětů v okruhu tří kilometrů, dokud perimetr nezkontroluje armáda.

Zpravodaj ČT Černohorský k požárům v Řecku (zdroj: ČT24)

Ministr pro ochranu občanů Notis Mitarakis, pod kterého spadá civilní obrana i hasičský sbor, podal v pátek demisi. Vláda v prohlášení uvedla, že tak učinil „z osobních důvodů“. Podle agentury AFP, která cituje nejmenované vládní zdroje, ministr odešel, protože byl na dovolené v uplynulých dnech, kdy v zemi zuřily požáry. Premiér Kyriakos Mitsotakis demisi přijal a ministerský post obsadí současný náměstek ministra školství Jannis Oikonomu.

Nejlepší stav za poslední dny

Situace na ostrově Rhodos je nejlepší za poslední dny. Hasiči zaznamenali několik nových vzplanutí, všechny ohně jsou ale pod kontrolou, uvedla řecká agentura AMNA. Někteří obyvatelé už se začali vracet do svých domovů a zahájili úklidové práce, píše agentura DPA.

České ministerstvo zahraničí informovalo, že z Rhodu se vrátí speciální konzulární tým, který mimo jiné pomáhal českým turistům přímo na letišti.

Severovýchodem Řecka v okolí města Xanthi se prohnala bouře s krupobitím. Malé tornádo poškodilo zemědělskou úrodu a vyvrátilo sloupy elektrického vedení, píše server stanice ERT.

Řecko v pátek očekává teploty mezi 35 a 37 stupni Celsia ve východní části pevniny, v ostatních oblastech by mohlo být o dva stupně méně. Podle meteorologů bude jasno a vítr bude slábnout.

U Palerma hoří skládka

Středomoří sužují lesní požáry, které vyvolala vlna nebývale horkého počasí. Oheň zasáhl mimo jiné i turecké středisko Kemer či italskou Sicílii. 

Požáry u Palerma jsou nyní méně závažné než v předchozích dnech, píše agentura DPA s odkazem na italské hasiče. Dále ale hoří místní skládka, což znemožňuje svoz odpadu ze sicilské metropole a znepříjemňuje život obyvatelům, kteří se vypořádávají s následky požárů. Podařilo se ale dostat ohniska pod kontrolu. Oheň zcela zničil i klášter s kostelem Santa Maria di Gesù nedaleko Palerma, uvedl server italského deníku La Repubblica. Hoří i v dalších částech Sicílie.

Dál hoří i na chorvatském ostrově Čiovo u obce Okrug Gornji, hasiči ale tamní požár dostávají od čtvrtka pod kontrolu. Mluvčí cestovních kanceláří Alexandria a Čedok uvedli, že požár je mimo obydlené oblasti a turisty neohrožuje. V Dalmácii se tento týden jedná nejméně o druhý rozsáhlý požár, v úterý začalo hořet dvanáct kilometrů od Dubrovníku.