Protesty ve Francii utichají. Policie však i v noci na pondělí zadržela desítky lidí

Francie od úterní smrti sedmnáctiletého mladíka, kterého při silniční kontrole zastřelil policista, čelí masivní vlně nepokojů. Situace v noci na pondělí byla podle oproti předcházejícím dnům klidnější. Objevila se zpráva, že při hašení zapáleného auta zemřel v noci na pondělí 24letý hasič na pařížském předměstí Saint-Denis. Hasičský sbor později uvedl, že smrt s nepokoji zřejmě nesouvisí.

Mladý hasič zemřel „navzdory velmi rychlému ošetření jeho týmu,“ uvedl na Twitteru Darmanin. Dodal, že incident se odehrál v „podzemním parkovišti“. Hasič utrpěl infarkt při hašení požáru na parkovišti u obytného bloku, kde zasahoval s dalšími dvěma stovkami kolegů, uvedl list Le Parisien.

Přestože bylo zahájeno vyšetřování okolností úmrtí, hasiči zatím neprokázali žádnou souvislost mezi výtržnostmi a smrtí svého kolegy. „Každý týden zasahujeme přibližně u deseti požárů tohoto typu, a to po celý rok, takže nesmíme zaměňovat souběh s příčinnou souvislostí,“ uvedl sbor.

Senátor Fischer: Francie se dostává na práh guerrilové války (zdroj: ČT24)

Macron vyzval k obnovení pořádku

V noci na pondělí zatím ve Francii nebyly hlášeny žádné větší incidenty, uvedl server listu Le Monde. Policie v celé zemi zadržela 78 lidí. Prezident Emmanuel Macron na nedělní mimořádné schůzce se členy vlády vyzval ministry, aby v zemi obnovili pořádek a zaručili návrat ke klidu, uvedl server listu Le Figaro.

Podle jednoho z účastníků schůzky Macron také vládu vyzval, aby i nadále stála při policii, četnících, hasičích a zaměstnancích justice, kteří jsou kvůli nepokojům dnem i nocí v pohotovosti.

Francouzské policii se pomalu daří dostat pod kontrolu nepokoje, které už skoro týden hýbou celou zemí, uvedl k tomu zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.

Noci se zklidňují

Také v noci na pondělí bylo v 68milionové zemi nasazeno na 45 tisíc policistů a četníků, aby zabránili nepokojům. Noc je zatím ve srovnání s těmi předešlými velmi klidná. Server listu Le Monde s odvoláním na ministerstvo vnitra napsal, že nebyly hlášeny žádné větší incidenty. Policie v celé zemi zadržela 78 lidí.

Francouzská média dále uvedla, že Macron v pondělí přijme předsedy obou komor parlamentu a starosty asi 220 obcí, „které se staly obětí násilí“. Premiérka Élisabeth Borneová se zase sejde s předsedy všech parlamentních stran.

Jednání Macrona s Borneovou a dalšími členy vlády se má znovu uskutečnit do 48 hodin. Politici na něm opět zhodnotí situaci.

Rodina zastřeleného mladíka vyzvala ke klidu

Macron kvůli střetům, při nichž policie zadržela několik tisíc lidí, o víkendu odložil státní návštěvu Německa. Agentura Reuters nynější situaci označuje za nejtěžší krizi, které Macron čelí od protestů takzvaných žlutých vest, jež začaly v roce 2018.

K ukončení nepokojů v neděli vyzvala babička zastřeleného mladíka. Uvedla také, že má bolest v srdci kvůli tomu, že na podporu policisty, který čelí obvinění z úmyslného zabití, se na internetu vybralo už přes 820 tisíc eur (v přepočtu 19,5 milionu korun). Stránku na webu GoFundMe, kde tvrdí, že policista dělal svou práci, založil bývalý politik Jean Messiha, který podporoval prezidentskou kandidaturu krajně pravicového kandidáta Érica Zemmoura.

Solidarita se samosprávami

U radnic po celé Francii se v pondělí shromáždily davy lidí, aby vyjádřily solidaritu s místními samosprávami. Ty se staly terčem násilností. V městečku L'Haÿ-les-Roses u Paříže se konal pochod podporovatelů místního starosty Vincenta Jeanbruna.

Do Jeanbrunova domu v noci na neděli narazil automobil použitý jako beranidlo. V domě se v tu dobu nacházely dvě malé děti a jeho manželka, která si při útěku zlomila nohu a musela být hospitalizována. 

Události: Ve Francii se konala shromáždění na podporu samospráv (zdroj: ČT24)

Ve městě se sešlo zhruba tisíc obyvatel a politiků, kteří s Jeanbrunem v čele vyrazili na pochod kolem radnice. „Demokracie čelí útoku. (…) Dost. Už to stačilo,“ řekl k nepokojům Jeanbrun při projevu, načež dav podle AFP začal skandovat „Už to stačilo“. „To, co se mu stalo, se mohlo stát komukoliv z nás,“ uvedl Mathieu Viskovic, který je starostou obce Noisiel na východním okraji Paříže.

„Vůbec nerozumím tomu, proč jsou radnice cílem útoků. A nejen ony, ale také zařízení pro děti, vybavení, které používají. A přesto se útočí právě na radnice a na školy,“ řekla starostka Poissy Sandrine Berno dos Santosová.

„Jsem učitelka. Řekla bych jim – choďte do školy, učte se, mějte rádi republiku. Nemůžeme dělat tohle, když máme rádi svoji zemi,“ uvedla obyvatelka Poissy Laetitia Homontová. 

Vláda zatím čeká s přesnějším vyčíslením škod, které způsobily nepokoje. Podle ministrů ale musí kabinet vyslat výtržníkům jasný vzkaz. „Všechno jsou to zločiny a měly by tak být kvalifikovány. Žádám o důraznou odpověď, stejně jako v případě poškozování majetku,“ řekl ministr spravedlnosti Eric Dupond-Moretti. 

Polemiku budí veřejná sbírka organizovaná na sociálních sítích ve prospěch rodiny zadrženého policisty, který je vyšetřován kvůli úmyslnému zabití, řekl zpravodaj ČT Šmíd. Vybralo se na ní už přes milion eur.