Proruské straně zakázali kandidovat ve víkendových místních volbách v Moldavsku

Moldavská komise pro urgentní situace se rozhodla zakázat kandidátům z proruské strany Šance účast ve víkendových místních volbách. Podle agentury Reuters to oznámil premiér Dorin Recean s tím, že důvodem je státní bezpečnost a hybridní válka, kterou podle vlády Rusko vede proti Moldavsku.

Šance vznikla letos v létě a navazuje na stranu Šor podnikatele Ilana Šora, kterou v červnu zakázal moldavský ústavní soud. Šor předtím několik měsíců pořádala protesty proti zdražování a proti prozápadní moldavské vládě. Podle Kišiněva a Západu bylo jejich cílem Moldavsko destabilizovat.

Šance se chystala v nadcházejících volbách prosadit mimo jiné svoji kandidátku na pozici starostky Kišiněva, uvedl v září server moldova1.md.

Moskva už ve čtvrtek v souvislosti s blížícími se volbami kritizovala Moldavsko za údajné potlačování opozice. „Moldavské úřady dál potlačují jakýkoli projev disentu a stíhají politické oponenty,“ uvedla podle Reuters mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová. V samotném Rusku je opozice z politického života téměř vyloučena.

Obrana proti dezinformacím

Moldavsko loni vypnulo vysílání ruských či proruských televizí, vládní komise to tehdy odůvodnila ochranou národního informačního prostoru, snahou minimalizovat riziko šíření dezinformací či pokusy o manipulaci veřejného mínění. Hovořila také o nekorektním informování ruských stanic o velké ruské invazi na Ukrajinu, kam vojska Moskvy vtrhla loni v únoru.

Proevropská prezidentka Moldavska Maia Sanduová ruskou vojenskou agresi už dříve odsoudila a Moskvu obvinila, že chce svrhnout její vládu a destabilizovat zemi, která byla do roku 1991 jednou ze sovětských republik a loni se společně s Ukrajinou stala kandidátem členství v Evropské unii.