Princezna Kate se poprvé od ukončení chemoterapie ukázala na veřejnosti

Poprvé od ukončení chemoterapie se britská princezna Kate objevila na veřejnosti. Po boku prince Williama vyrazila do Southportu, kde se setkala s rodinami tří dětí, které tam zemřely při červencovém útoku nožem, informoval zpravodajský web BBC News.

Manželský pár chtěl svou cestou do místa tragédie na severozápadě Anglie vyjádřit „podporu, empatii a soucit s místní komunitou“. Dvojice mluvila nejen s rodinami obětí, ale také se záchranáři, kteří po útoku zasahovali na místě a ošetřovali zraněné.

V přístavním městě zaútočil nožem v tanečním sále plném dětí na konci července sedmnáctiletý rodilý Brit. Tři děti napadení nepřežily, dalších osm a dva dospělí byli zraněni. Agresor byl na místě zadržen a obviněn z vraždy a pokusu o ni. Po smrti dívek vypukly v Southportu a v dalších městech po celé Británii nepokoje vyvolané internetovými příspěvky, které mylně označily za pachatele islamistického migranta.

Dvaačtyřicetiletá Kate v lednu podstoupila operaci břicha a v březnu veřejnost informovala, že se léčí s rakovinou. Od té doby se na veřejnosti ukázala jen výjimečně: na přehlídce u příležitosti červnových oslav narozenin krále Karla III. a v červenci na finále mužské dvouhry na tenisovém Wimbledonu. V září poté oznámila, že ukončila chemoterapii a ještě letos se objeví na několika veřejných akcích.