Při ruských úderech na Ukrajinu zemřeli čtyři lidé, uvádí Kyjev

Ukrajinská armáda posílá nové útočné oddíly na levý břeh Dněpru v Chersonské oblasti, tvrdí podle amerického Institutu pro studium války (ISW) ruští prováleční komentátoři. Píší o tom, že na levém břehu Dněpru u obce Krynky je v současnosti asi tři sta až čtyři sta ukrajinských vojáků. Ruské jednotky mezitím pokračují v úderech na ukrajinském území, Kyjev hlásí mrtvé z Chersonské a Doněcké oblasti.

Levobřežní část Chersonské oblasti nyní okupuje Rusko, ukrajinským silám se však podařilo během podzimu získat na levém břehu určité pozice, právě u obce Krynky.

Podle ruských bloggerů se ukrajinským silám během uplynulého dne podařilo postoupit jihozápadně od Krynek a obsadit pozice v blízké zalesněné oblasti, podotkl ISW. Ruské síly v oblasti intenzivně útočí pomocí letectva a dělostřelectva, tvrdí také ruští internetoví komentátoři. Ukrajinský generální štáb k situaci na levém břehu pouze uvedl, že jeho vojákům se daří na levém břehu Dněpru držet dříve získané pozice.

Ruské možnosti na levém břehu podle hodnocení ISW snižuje neschopnost Rusů vytvořit soudržnou velitelskou strukturu. Například jedna z brigád námořní pěchoty tak podle ukrajinského generálního štábu odmítá kvůli nedostatečné koordinaci s dělostřelectvem a nedostatku informací o poloze ruských minových polí útočit na ukrajinské pozice.

Pravobřežní část ukrajinské Chersonské oblasti musely ruské okupační jednotky pod tlakem ukrajinské protiofenzivy vyklidit loni v listopadu. Nad levobřežní částí oblasti měla ale ruská strana donedávna plnou kontrolu.

Útoky na jihovýchodě Ukrajiny

Invazní vojska mezitím pokračují v útocích na ukrajinská města. V Pokrovském rajónu v Doněcké oblasti bylo zraněno deset lidí, pět dalších zůstává pod troskami budov, oznámil ve čtvrtek ráno na platformě Telegram ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko. Rusko podle něj k úderu použilo šest raket S-300.

„Pod ostřelování se dostaly (obce) Pokrovsk, Novohrodivka a Myrnohrad,“ napsal ministr Klymenko, podle něhož jsou mezi zraněnými také čtyři děti. Šéf oblastní správy Ihor Moroz později oznámil, že záchranáři v Novohrodivce vyprostili z trosek mrtvého muže. Po dalších čtyřech lidech, včetně dítěte, stále pátrají.

Rusové podle Klymenka poškodili mimo jiné bytové a soukromé domy a policejní stanici. Na místech zasahují záchranáři. Zasažené obce se nachází přibližně dvacet až třicet kilometrů od frontové linie.

Server Ukrainska pravda s odvoláním na představitele místní správy později informoval o ruském dělostřeleckém ostřelování Chersonské oblasti na jihu země, při kterém v obci Sadove zahynuli tři lidé –⁠ dvě ženy a jeden muž.

Moskva se zatím k těmto informacím nevyjádřila, dlouhodobě ale popírá, že by cílila na civilisty, nicméně mnoho jich zemřelo při ruských útocích, které zasáhly mimo jiné obytné oblasti nebo energetická zařízení. Rakety typu S-300 jsou protiletadlové střely, které Rusko používá proti pozemním cílům.

Podle ukrajinských vzdušných sil Rusové na Pokrovský rajón zaútočili osmi raketami S-300 a na Ukrajinu vyslali dvacet bojových bezpilotních letounů typu Šáhed, z nichž ukrajinská protivzdušná obrana čtrnáct zneškodnila. O zbylých šesti se nezmiňuje. Úřady dříve podle serveru Ukrajinska pravda informovaly, že trosky sestřeleného dronu spadly na území blíže neupřesněného bývalého závodu v Chmelnycké oblasti, kde se incident obešel bez zranění.