Při pokračování v Kuciakově práci se otevírají nová témata, tvrdí šéfredaktor serveru Aktuality.sk

Horizont ČT24: Investigativci pokračují v práci Jána Kuciaka (zdroj: ČT24)

Vyšetřování vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně pokračuje dál. Generální prokuratura uvalila na veškeré informace embargo, podrobnosti z vyšetřování ale médiím prozradil právní zástupce rodin zavražděných. V investigativní práci Jána Kuciaka mezitím pokračuje mezinárodní tým novinářů a podle šéfredaktora Kuciakova domovského serveru Aktuality.sk se jim daří otevírat nová témata.

„Ján Kuciak byl zasažen dvěma střelami do srdce, přitom byl jen jeden střelný kanál. Takže střely byly vypáleny z velmi malé vzdálenosti. V srdci se našly dva projektily,“ řekl právní zástupce pozůstalých Daniel Lipšic slovenské televizi Joj.

Druhá kulka měla zřejmě zajistit, aby mladý novinář zraněním podlehl. O útoku zblízka mluví i matka Kuciakovy snoubenky Martiny Kušnírové. Její dcera měla dostat zásah zblízka, přímo do brady.

Novináři plynule navázali na práci zavražděného kolegy

Kuciakovy nedokončené práce se už před dvěma týdny ujal v Bratislavě mezinárodní investigativní tým. Koordinaci má na starosti reportérova domovská redakce serveru Aktuality.sk.

„V první řadě bych chtěl poděkovat slovenským kolegům, ale i kolegům ze zahraničí, že se výzvy chopili a že nám pomáhají, aby se co nejvíc věcí, na kterých Jano Kuciak pracoval, dokončilo. Otevírají se se nám přitom i nová témata, která s tím přímo souvisí, takže opravdu musím říct: Mělo to smysl,“ říká šéfredaktor serveru Aktuality.sk Peter Bárdy.

U tématu zůstala i Pavla Holcová, zakladatelka Českého centra pro investigativní žurnalistiku, která s Kuciakem na článcích o působení italské mafie na Slovensku spolupracovala. České televizi potvrdila, že v týmu investigativců je nyní dvanáct lidí, kteří na Kuciakovu práci plynule navázali.

„Mám kompletní přístup do jeho sdíleného disku. Stejně tak ho (Kuciak) nasdílel i s italskými kolegy, se svým šéfeditorem a editorem. Práci zanechal tak, že je velmi jednoduché v ní pokračovat,“ říká Holcová, která kvůli možnému ohrožení zůstává pod policejní ochranou.

Slovensko si zejména od zahraničních novinářů slibuje, že se při práci na tématu nebudou bát tlaku moci. Stejně jako Ján Kuciak.