Přes Mykolajivskou oblast prochází fronta. Její guvernér unikl ostřelování jen náhodou

Události: Mykolajivský guvernér unikl jen těsně ostřelování (zdroj: ČT24)

Postup okupačních sil na Ukrajině se na začátku války zastavil u Mykolajivu. Guvernér oblasti a jeho spolupracovníci s tím, že se ruská vojska zastaví, však původně nepočítali. Naopak předpokládali to nejhorší. Zkáza se však do města dostavila později, když ruská raketa dopadla na správní budovu a zabila čtyřicet lidí.

Vitalij Kim je muž s korejskými kořeny, který vede Mykolajivskou oblast včetně její vojenské správy. Město v době války nazval mravenčí kolonií, což je prý důvodem, proč nikdy nepadlo.

„Všichni jsme v Mykolajivu jedna velká rodina. Dělíme se o úkoly, každý pracuje ve své oblasti,“ řekl. Před válkou běžně chodíval mezi lidi, se štábem ČT se teď ale musel sejít na tajném místě.

Ve světě ho proslavil neformální styl, který používá na sociálních sítích. Včetně snímku z počátku invaze, když se ruská vojska blížila k městu, na kterém úřaduje s nohama na stole. „Tehdy to byl takový manažerský styl. Všichni jsme mysleli, že zemřeme, a tak si už můžeme dělat, co chceme,“ popsal. 

Guvernér Mykolajivské oblasti Vitalij Kim
Zdroj: ČT24

Špatné načasování raketového útoku zabránilo více obětem

Jeho slova se málem vyplnila. Jedna z raket koncem března spadla na klíčovou úřední budovu. Přesně uprostřed míst, kde se dodnes nachází velká díra, měl kancelář i Vitalij Kim. V době útoku byl ale jinde a přežil. Na rozdíl od čtyřicítky svých kolegů. Tvrdí, že to pro něj nebyl nejhorší moment v časech války.

Ležérnost Kimovi zachránila život, ráno před útokem zaspal do práce. Zřejmě jen náhoda nevedla k více mrtvým. „Naštěstí bojujeme s idioty, kteří si neuvědomili, že noc před útokem se měnil čas na letní,“ řekl mluvčí Mykolajivské oblastní správy Dmitro Pletenčuk.  

V celé oblasti už válka zničila nebo poškodila 10 tisíc budov. Zemřelo přes 700 lidí, jen v Mykolajivu skoro 150. Město, ve kterém většina obyvatel mluví rusky, ale s Ruskem si nerozumí, je tak draze vykoupenou hrází před postupem okupantů.