Před volbami do Kongresu se ve Spojených státech množí případy politického násilí

Události: Před volbami v USA roste politické násilí (zdroj: ČT24)

Ve Spojených státech vrcholí kampaň před volebním superúterým. Hned tři američtí prezidenti, z toho dva bývalí, míří do Pensylvánie – jednoho z klíčových států pro zisk většiny v Kongresu. Joe Biden v týdnu varoval, že demokracie ve Spojených státech je v ohrožení, nejen kvůli popíračům výsledků prezidentských voleb, ale i kvůli množícím se případům politického násilí.

Pokus o vraždu kladivem udivil předvolební Ameriku. Kanadský pachatel s propadlým vízem chtěl původně zajmout a vážně poranit předsedkyni Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou. Věřil konspiračním teoriím o ukradených volbách. Když třetí nejvýše postavená politička v Americe nebyla doma, zaútočil na jejího manžela.

„Představa, že se přesunume k násilí jako k odpovědi na to, na čem se neshodneme, je v těchto volbách něco naprosto nového,“ řekl předseda výboru pro bezpečnost voleb v Kalifornii Neal Kelley.

Napětí ještě zvýšil nejbohatší muž planety Elon Musk. Majitel automobilky Tesla a šéf Twitteru sdílel na této jeho nově pořízené sociální síti konspirační teorii, že Pelosiho napadl údajný homosexuální milenec. Policie to vyvrátila, stejně jako výpověď obviněného. Lež se přesto dostala k milionům voličů.

„Vím o jeho tweetu. Řeknu jen to, že doufám, že jako země můžeme mít úctu k tomu, čím si tato rodina prošla, tedy být brutálně napadený ve vlastním domě, což je jeden z nejhorších zločinů, které utrpíte,“ řekla prokurátorka v San Francisku Brooke Jenkinsová.

Trump zamýšlí nejspíš znovu kandidovat

I proto americký prezident Biden vystoupil s projevem, ve kterém označil politické násilí v zemi za naprosto nepřijatelné. Američany vyzval, ať volí kandidáty, kteří respektují výsledky voleb. „Americká demokracie čelí útoku, protože poražený bývalý prezident USA odmítá akceptovat výsledky voleb z roku 2020,“ uvedl.

Exprezident Donald Trump ani po Bidenově projevu na své rétorice nic nezměnil. Naopak. Vzkázal, že velmi pravděpodobně bude znovu kandidovat na prezidenta a zopakoval nepravdivá tvrzení. „Volby byly zmanipulované a ukradené. Naše země je ničená. Dvakrát jsem kandidoval, dvakrát jsem vyhrál,“ zopakoval.

Podle průzkumu sdílí obavy z politického násilí drtivá většina Američanů, 88 procent. V uniklém materiálu před touto hrozbou v příštích 90 dnech varuje i FBI. Volbám přesto dominují jiná témata – inflace a kriminalita. Preference naznačují, že vítězní budou republikáni.