Požáry na Havaji jsou nejtragičtější v USA za sto let, počet potvrzených obětí se blíží stovce

Události: Oheň na Maui je nejhorší lesní požár v USA za sto let (zdroj: ČT24)

Požár na Havajském ostrově Maui si vyžádal nejméně 93 obětí na životech, informovaly místní úřady. Podle havajského guvernéra Joshe Greena může ale bilance ještě zásadně vzrůst. Pohřešují se stovky lidí a psovodi pátrající po nezvěstných zatím prošli jen tři procenta spálené oblasti, uvedl šéf policie na Maui John Pelletier. Co do počtu mrtvých jsou požáry na Maui nejtragičtější ve Spojených státech za posledních sto let.

Plameny na ostrově Maui zpustošily především historické město Lahaina na západním pobřeží ostrova a sežehly tam asi tisícovku domů. Požár poháněný silným větrem, za nějž podle meteorologů částečně mohl hurikán míjející ostrov, město zachvátil v úterý.

„Bude to jistě nejhorší přírodní katastrofa, která kdy Havaj potkala. Nyní se soustředíme na to, abychom propojili lidi, jakmile to bude možné, zajistili jim ubytování a zdravotní péči,“ sdělil havajský guvernér Josh Green, který se v sobotu vydal do zpustošené Lahainy. Upozornil, že počty obětí budou zřejmě ještě stoupat. Dříve uvedl, že se stále pohřešují stovky lidí. 

Bývalý zpravodaj ČT Miřejovský: Pro nejničivější požáry je typický silný vítr (zdroj: ČT24)

Na místě působí záchranáři i psi vycvičení k hledání lidských pozůstatků. Domy, které záchranáři prohledali, označují svítivě oranžovým křížkem. Písmeny HR (human remains) pak místa, kde objeví lidské pozůstatky. „Musíme rychle testovat jejich DNA, abychom je identifikovali,“ uvedl policejní náčelník okresu Maui John Pelletier.

Šéf místní policie Pelletier podle webu stanice CNN uvedl, že záchranářští psi zatím prohledali pouhá tři procenta trosek.

June Lacuesta objíždí evakuační centra, protože stále nemá kontakt s devíti blízkými příbuznými. „Nedokážu popsat, co zrovna cítím. Hledám rodinu Quijanových, Colomových a Villegasových. Už tři dny je všichni hledají,“ posteskl si obyvatel ostrova. Ed Gazmen nakonec po několika dnech zoufalství dostal dobrou zprávu o svém bratrovi a jeho ženě. „Chvála bohu, díky té rodinné pomoci jsme se dozvěděli, že jsou v bezpečí,“ prohlásil obyvatel Maui.

Na ostrově jsou problémy se signálem

Na místě jsou kvůli poškození vysílačů problémy se signálem. Kromě toho se očekává, že na západním pobřeží budou po několik týdnů trvat výpadky proudu. Pokrytí signálem zatím supluje síť wi-fi, kterou zajišťují dvě dodávky umístěné ve veřejných parcích. Internet je zdarma, vozy poskytli dárci. Lidé si v nich mohou také dobít své mobilní telefony, uvedly úřady na Maui.

Přístřeší podle dřívějšího oznámení úřadů po katastrofě potřebuje asi čtyři a půl tisíce lidí. V západní části ostrova bylo podle guvernéra zničeno nejméně 2,2 tisíce domů. Úřady už zajistily tisíc pokojů pro lidi, kteří přišli o střechu nad hlavou, i pro zasahující a dobrovolníky, kteří na místě pomáhají, uvedl podle stanice CNN guvernér Green.

Vlček: Fronta požárů se může pohybovat rychlostí desítek metrů za sekundu (zdroj: ČT24)

Na ostrově je také šest nouzových center, kam se mohou lidé uchýlit. Úředníci a dobrovolníci v nich pomáhají s pátráním po pohřešovaných nebo vydáváním náhradních dokladů. Mezi jednotlivými stanovišti byly zřízeny bezplatné autobusové linky.

„Teploty v tomto podnebí jsou velmi vysoké, jsou tam hořlavé materiály. Viděli jsme to nedávno v Řecku. Na Rhodu byla rychlost větru sedmdesát, osmdesát, někde i devadesát kilometrů za hodinu a tu frontu požárů pak de facto nejde zastavit,“ komentoval katastrofu generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček.

Problém představují také tradiční dřevostavby, které dobře hoří. „Už jen to číslo – 2200 budov zničených požáry, to je něco šíleného,“ podotkl Vlček s tím, že fronta požárů místy může postupovat rychlostí desítek metrů za vteřinu.

Podle bývalého zpravodaje ČT v USA Davida Miřejovského má Havaj kvalitní plány pro případ hurikánů, které jsou na ostrovech časté. Také silnice jsou postavené tak, aby pojaly velké množství aut a lidí. „Hurikány jsou ale úplně jiné než tyto požáry. U hurikánů můžeme dny, hodiny dopředu určit, kudy půjdou, jakou budou mít intenzitu. U velkých požárů se velmi rychle může změnit směr, kterým se šíří,“ upozornil Miřejovský v souvislosti s kritikou havajských úřadů, že varování nepřišlo včas.

Havajské požáry předčily katastrofu v kalifornském Paradise

Podle Tichomořského centra pro katastrofy (PDC) a agentury FEMA, která koordinuje pomoc Havaji z Washingtonu, se náklady na obnovu ostrova Maui odhadují na 5,5 miliardy dolarů (120,8 miliardy korun), uvedla BBC News.

Požár zničil historické budovy, kostely, rezidenční čtvrti, ale také lodě kotvící v přístavech. Spálená přístaviště teď navíc komplikují dopravu pomoci na ostrov, většina zásob se na Maui musí dostávat vzduchem.

Požáry na Havaji jsou nejtragičtější ve Spojených státech za posledních sto let. Druhé nejtragičtější požáry v novodobé americké historii zahubily v roce 2018 v severní Kalifornii 85 lidí.

Tehdejší katastrofa dostala název Camp Fire a srovnala se zemí většinu města Paradise. Plameny tehdy zuřily i na jiných místech Kalifornie. Oheň během tří týdnů zničil téměř 19 tisíc domů a spálil plochu o rozměru 620 kilometrů čtverečních.