Kalifornské město Paradise tři měsíce po zničujících požárech. Tisíce obyvatel už se nevrátí

Obnova Paradise bude podle odhadů trvat minimálně deset let (zdroj: ČT24)

Před třemi měsíci zničil kalifornské město Paradise největší lesní požár v dějinách tohoto amerického státu. Zabil 86 lidí, popelem lehlo na 19 tisíc budov. Škody dosáhly v přepočtu 360 miliard korun. S obnovou města se sice díky státním subvencím začalo rychle, lidé se ale na své pozemky pořád vrátit nemohou. Jen odklízení trosek totiž potrvá nejméně rok.

Wayne Noel bydlí už třetí měsíc v karavanu na pozemku, kde původně stál jeho dům. Veterán z první války v Zálivu se rozhodl, že z rodného města neodejde a znovu si tu vybuduje domov. Přežívání v provizorních podmínkách je těžké, jinou možnost ale nemá.

Požárem zasažené město Paradise
Zdroj: ČT24

„Motely jsou plné, hotely jsou plné, místa pro karavany jsou plná, parky s mobilními domy jsou plné. A tam, kde ještě mají místo, zase nedovolují mít u sebe zvířata. To je náš další problém,“ konstatuje Noel.

Jako jeden z mála původních obyvatel ve městě zůstává. Většina jeho sousedů se odstěhovala k příbuzným, mnohdy i stovky kilometrů daleko. V Paradise žilo před požárem dvacet šest tisíc lidí.

Poptávka po palivu i hygienických balíčcích

Části z nich zajišťuje ubytování Federální agentura pro zvládání krizových situací (FEMA), která poskytuje i další pomoc. „Lidé nejčastěji žádají o poukázky na benzín, palivo, základní hygienické balíčky. Někteří stále bydlí v autech,“ popisuje pracovnice agentury Jovanna Garciová.

Z tisíců domů zůstaly stát jen komíny. Odklízecí práce nepřerušily ani současné silné deště. Dělníci nejdříve odvážejí nebezpečné látky, například azbest. Postupně vzniká i nová infrastruktura. Žár ohně tavil sklo i kovy. Zničené jsou kvůli extrémním teplotám i rozvody zakopané v zemi.

Radnice plánuje lepší únikové trasy

Obnova Paradise bude podle odhadů trvat minimálně deset let. A ani pak město nebude stejně velké jako před požárem.
David Miřejovský
zpravodaj ČT

Tisíce původních obyvatel se do Paradise už nevrátí. Mnozí se bojí opakování chaotické evakuace, kdy strávili nekonečné minuty v dopravní zácpě a kolem nich se šířil požár.

Radnice slibuje, že příště bude město lépe připravené. „Znamená to například lepší únikové trasy. Kolem nich nebudou stromy a stožáry, které mohou evakuační zóny zatarasit,“ potvrzuje Lauren Gillová, manažerka zodpovědná za obnovu Paradise.

Úřady slibují, že budou dbát na správu okolních lesů, aby v nich nebyly suché větve a listí. Dohlížet chtějí i na hořlavé materiály na soukromých pozemcích. Jejich majitelé přitom sami přemýšlí, jak dalším škodám předejít. Například Wayne plánuje, že kolem jeho nového domu nebude nic jiného než zavlažovaný trávník.