Poškozená vodárna vyvolala podezření na sabotáž v Kolíně nad Rýnem

Německé bezpečnostní složky prověřovaly podezření ze sabotáže na vojenském letišti a kasárnách v Kolíně nad Rýnem. Areál byl uzavřen do středečního odpoledne, potvrdil mluvčí německé armády Ulrich Fonrobert. Na stopu možného trestného činu přivedly vyšetřovatele poškozená vodárna a díra v plotě.

Vyšetřovatelé na vojenské letecké základně Kolín-Wahn a přilehlých kasárnách hledali příčiny poškozené vodárny. Zaměstnancům bylo zakázáno pít kohoutkovou vodu. Pro účely vyšetřování byly odebrány její vzorky. Mluvčí teritoriálního velitelství v Berlíně potvrdil, že základna byla uzavřena, ale odmítl poskytnout bližší informace. „K takovému opatření máme své důvody, případ bereme velmi vážně,“ uvedl.

Na vyšetřování se podílela policie, vojenská kontrarozvědka a vojenská policie. V kasárnách sídlí několik útvarů bundeswehru, mimo jiné také jednotka letové pohotovosti, která je zodpovědná za cestování členů kabinetu a vysokých vládních úředníků. Na základně působí celkem 4300 vojáků a 1200 civilních zaměstnanců, napsal server Die Welt.

Severoatlantická aliance už dříve varovala před možnými nepřátelskými akcemi, které mají původ v Moskvě, včetně možnosti kybernetických útoků a různých sabotáží. Zatím ale neexistují žádné indicie, kdo mohl nelegálně vstoupit na území vojenského areálu v Kolíně nad Rýnem, uvedla agentura Reuters.

V červnu generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že vojenská aliance vidí určitý vzorec nedávných útoků na západní vojenskou infrastrukturu, které jsou důsledkem větší aktivity ruských zpravodajských služeb. Různé bezpečnostní incidenty v minulých měsících zaznamenalo více evropských zemí, vedle Polska, Německa a Británie také Česká republika.