USA a Německo odhalily ruský plán na vraždu šéfa německé zbrojovky, uvedla CNN

Spojené státy a Německo odhalily plán Ruska na vraždu generálního ředitele německého zbrojního koncernu Rheinmetall, který dodává zbraně Ukrajině, informuje americká televizní stanice CNN.

Americké zpravodajské služby začátkem tohoto roku zjistily, že ruská vláda plánovala zavraždit výkonného ředitele zbrojovky Rheinmetall Armina Pappergera, CNN se odvolává na informace, které získala od pěti amerických a západních představitelů.

Vražda Pappergera byla podle zjištění jednou z řady plánů Moskvy na likvidaci vedoucích představitelů obranného průmyslu v celé Evropě, kteří podporují válečné úsilí Ukrajiny vzdorující ruské agresi, uvedly zdroje. Zbrojovka Rheinmetall se dostala do popředí právě kvůli dodávkám zbraní na Ukrajinu.

Plán na zabití Pappergera byl podle CNN nejpokročilejší. Když se Američané o této snaze dozvěděli, informovali Německo, jehož bezpečnostní služby pak mohly Pappergera ochránit a plán překazit. Vysoce postavený německý vládní úředník potvrdil, že Berlín o plánovaném atentátu informovaly Spojené státy.

Společnost má otevřít továrnu na Ukrajině

Rheinmetall je největším a nejúspěšnějším německým výrobcem důležitých dělostřeleckých granátů ráže 155 milimetrů, které se staly rozhodující zbraní ve válce na Ukrajině, upozorňuje CNN. Společnost má v nadcházejících týdnech otevřít na Ukrajině továrnu na výrobu obrněných vozidel, což je podle jednoho ze zdrojů obeznámeného se zpravodajskými informacemi pro Kreml velmi znepokojivé.

Rusko už zřejmě více než půl roku provádí v Evropě různé sabotáže tak, že najímá místní amatéry, kteří se podílejí na rozličných akcích – od žhářských útoků na sklady zbraní pro Ukrajinu až po drobné vandalské činy, jejichž cílem je zastavit přísun zbraní ze Západu na Ukrajinu a otupit veřejnou podporu Kyjevu.