Porošenko vypověděl smlouvu o přátelství s Ruskem, platila téměř dvacet let

Ukrajinský prezident Petro Porošenko podepsal výnos o vypovězení ukrajinsko-ruské smlouvy o přátelství, spolupráci a partnerství uzavřené v roce 1997, stojí na webu hlavy státu. O vypovězení smlouvy, která mimo jiné zakotvuje nedotknutelnost ukrajinských hranic, už počátkem září rozhodla ukrajinská bezpečnostní rada. S konečnou platností musí rozhodnutí potvrdit parlament.

Smlouva byla uzavřena v roce 1997 a po následné ratifikaci začala platit 1. dubna 1999. Její platnost byla dohodnuta na deset let s tím, že pokud ji žádná ze smluvních stran půl roku před koncem nevypoví, automaticky se prodlužuje o další desetiletí. Lhůta pro vypovězení vyprší letos 1. října.

Od smlouvy bylo možné odstoupit i mimo tento termín, bylo by to však složitější. Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin řekl, že Ukrajina ji dosud nevypovídala, protože jí poskytovala výhodnější pozici při mezinárodních soudních procesech.

O vypovězení smlouvy se podle agentury TASS uvažovalo i v Rusku, nakonec prý ale v Kremlu převážily obavy o „zájmy prostých Ukrajinců“.

Smlouva zavazovala k respektování hranic souseda

Poslankyně Bloku Petra Porošenka Svitlana Zališčuková oznámila, že Rusko smlouvu stejně nedodržovalo, a vzájemné vztahy se tak jejím vypovězením sotva zhorší. Krize ve vztazích přišla poté, co vláda Vladimira Putina na jaře 2014 provedla vojenskou anexi ukrajinského Krymu. Ruští vojáci i dobrovolníci také už čtyři a půl roku bojují proti ukrajinské armádě po boku donbaských separatistů.

Dokument obsahuje paragrafy o strategickém partnerství a úctě k územní celistvosti, neporušitelnosti hranic a státní svrchovanosti druhé strany. Ukrajina a Rusko se v něm zavazují, že nebudou své území využívat v rozporu se zájmy partnera.

Vypovědět smlouvu navrhl sám Porošenko, který nedávno dokument označil za „anachronismus“. Parlament se podle agentury Unian k této otázce vysloví co nejdříve.

Ukrajina prochází všechny smlouvy s Ruskem

Šéf výboru horní komory ruského parlamentu pro vztahy s krajany Leonid Kalašnikov v reakci na pondělní krok Kyjeva prohlásil, že „výrazně snižuje záruky pro ruskojazyčné Ukrajince i pro Ukrajince žijící v Rusku“. Ruské ministerstvo zahraničí vyjádřilo nad rozhodnutím ukrajinského prezidenta „hluboké politování“.

Podle Klimkina Ukrajina prochází všechny smlouvy s Ruskem a hodlá je aktualizovat tak, aby odpovídaly současné podobě vzájemných vztahů. Kdy a jak k tomu u jednotlivých dokumentů přistoupí, bude záležet především na tom, jak ovlivňují pozici Ukrajiny v mezinárodních sporech s Ruskem.