Porošenko chce podstoupit test na detektoru lži v přímém přenosu. Vyšetřovatelům nevěří

Kyjevský soud povolil výslech bývalého prezidenta Petra Porošenka na detektoru lži v případu údajných daňových úniků. Exprezident prohlásil, že Státnímu úřadu pro vyšetřování (DBR) nedůvěřuje a chce se nechat vyslechnout v přímém přenosu ve studiu televize Prjamij TV.

„Nevěřím DBR a jeho vedení. Nevěřím, že jsou vyšetřovatelé objektivní a nestranní. Jsem připraven podstoupit test na detektoru lži v přímém přenosu (televize) Prjamij. Když jsem to navrhnul, (vyšetřovatelé) neprojevili moc nadšení,“ prohlásil exprezident.

Během letošní prezidentské kampaně se dostalo Porošenkovi na kanálu Prjamij TV značného prostoru. Podle některých ukrajinských médií Porošenko ve skutečnosti kanál vlastní, exprezident to ale odmítá. Naopak obvinil činitele vlády z období prezidenta Viktora Janukovyče, že se pokusili kanál převzít.

Vyšetřovatelé v posledních týdnech Porošenka kvůli prodeji kanálu Prjamij a s tím spojeným údajným daňovým únikem během transakce vyslýchali hned dvakrát. Oficiálně je uveden jako vlastník Volodymyr Makejenko, bývalý zákonodárce z Janukovyčovy proruské Strany regionů.

Porošenkova proevropská a protiruská strana Evropská solidarita získala v červenci v předčasných volbách 25 míst v parlamentu. Volby však s přehledem vyhrála strana Sluha lidu současné hlavy státu Volodymyra Zelenského.