Pokud půjde vše dobře, pozvu Kima do USA, řekl Trump. Ve hře je i podepsání mírové smlouvy

Americký prezident Donald Trump chce pozvat severokorejského vůdce Kim Čong-una do Spojených států, pokud nadcházející summit s KLDR dopadne dobře. Po jednání s japonským premiérem Šinzó Abem v Bílém domě Trump také prohlásil, že je možné, že s Kimem 12. června v Singapuru podepíše mírovou smlouvu o oficiálním ukončení korejské války z 50. let minulého století. Konflikt dosud nebyl uzavřen mírovou smlouvou, ale jen příměřím.

„Může se to stát, můžeme smlouvu podepsat,“ řekl Trump s tím, že by to byla ta snadnější část cesty k normalizaci vztahů.

Americký prezident vzhledem k nynějšímu vstřícnému přístup KLDR nedávno prohlásil, že vůči Pchjongjangu nebude používat termín „maximální tlak“. „Pokud po jednání s Kimem použiju frázi 'maximální tlak', tak jednání dobře nešlo,“ řekl s tím, že v případě špatného směřování summitu je připraven od jednacího stolu odejít.

Šinzó Abe přijel do Bílého domu
Zdroj: Manuel Balce Ceneta/ČTK

Trump během diskuze s Abem řekl, že zatím není možné sankce proti KLDR uvolnit, takový vývoj podmiňuje konkrétními kroky ze strany Severní Koreje. Na tiskové konferenci pak ocenil pomoc Jižní Koreje a Číny, které podle něj mají na uklidnění situace na Korejském poloostrově velký podíl.

Trump chce s Kimem mluvit i o unesených Japoncích

Japonský premiér řekl, že pokud se Severní Korea rozhodne vykročit správným směrem, čeká jí zářná budoucnost. Japonsko a KLDR musí podle něj přímo jednat o osudu Japonců, které Severní Korea unesla. Trump přislíbil Abemu, že Kimovi vysvětlí, jak je pro Tokio objasnění osudu těchto lidí důležité.

Trump také novinářům řekl, že dopis, který od Kima dostal, byl hlavně pozdravem. „Vřelý a pěkný dopis,“ řekl Trump.

Trump prohlásil, že americko-severokorejský summit je připraven a že na něm nepůjde jen o společné fotografování. Abe věří, že schůzka přinese zásadní změnu pro vývoj v severovýchodní Asii.

Mike Pompeo
Zdroj: Reuters/Yves Herman

Pompeo: Kim mi dal najevo ochotu k denuklearizaci

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo potvrdil, že mu dal severokorejský lídr najevo, že je připraven k denuklearizaci.

Pompeo na tiskové konferenci v Bílém domě vyjádřil naději, že Kim je ochoten k odvážnému rozhodnutí denuklearizovat zcela a nezvratně. Na otázku, zda byl učiněn pokrok v překonání rozdílného definování pojmu denuklearizace, odpověděl americký ministr zahraničí kladně.

Pompeo naznačil, že pokud se Severní Korea vzdá svého jaderného arzenálu, čeká ji světlejší budoucnost. Pokud se však diplomatická jednání nepohnou správným směrem, zvýší se tlak na KLDR prostřednictvím sankcí, varoval Pompeo.