Po ruském ostřelování zemřelo na Ukrajině několik lidí. Kyjev hlásí zničení radarové stanice nepřítele

Při ruském ostřelování severoukrajinské Sumské oblasti přišli o život čtyři lidé, další dva lidé zahynuli při dvou útocích na zničenou východoukrajinskou obec Avdijivka, uvedly místní úřady. V Doněcké oblasti zahynul jeden člověk, dalšího mrtvého hlásí Chersonská oblast. Ukrajina i Rusko uvedly, že čelily také náletům dronů. Podle vyjádření ukrajinské armády se jejím silám podařilo na Krymu zničit radarovou stanici ruské protivzdušné obrany.

Ukrajinské úřady v noci na úterý uvedly, že v Sumské oblasti si tři oběti vyžádal minometný útok na vesnici Znob-Novhorodske. Čtvrtý člověk byl zabit v jiné vesnici na jihovýchodě oblasti.

V Avdijivce jedna žena podlehla vážnému zranění, které utrpěla při ostřelování v pondělí odpoledne. V úterý dopoledne Rusové na zničené město zaútočili znovu, přičemž zabili sedmačtyřicetiletou ženu, informovali předseda oblastní správy Vadym Filaškin a oblastní prokuratura. Podle těchto zdrojů zasáhli Rusové i Časiv Jar, kde zranili dva lidi, a Ňju-Jork, kde zranili jednoho. 

Avdijivku nedaleko okupovaného Doněcku se Rusové snaží obklíčit a obsadit už řadu týdnů. Ukrajinský generální štáb ve své večerní zprávě uvedl, že ukrajinští vojáci odrazili za posledních 24 hodin v oblasti Avdijivky třináct ruských útoků.

Ukrajina i Rusko tvrdí, že sestřelily drony

Kvůli náletům ruských dronů byl v úterý vyhlášen poplach na východě a jihu Ukrajiny, podle letectva se podařilo patnáct z 35 bezpilotních letounů sestřelit. Rusko podle ukrajinského letectva útočilo i dvěma protileteckými raketami S-300, které okupanti používají při útocích na pozemní cíle.

Ukrajinská armáda neupřesnila, jaké škody způsobily či jaké cíle zasáhlo zbývajících dvacet nesestřelených dronů. Telegramové kanály podle serveru BBC v noci na úterý hovořily o zasaženém ropném terminálu v Charkovské oblasti na severovýchodě země. Starosta středoukrajinského města Kryvyj Rih Oleksandr Vilkul ráno napsal, že jeden dron překonal protileteckou obranu města a zasáhl neupřesněné „zařízení civilní infrastruktury“ a způsobil požár. Incident se obešel bez obětí, doplnil Vilkul.

Škody po ruských dronových náletech hlásí Mykolajiv na jihu Ukrajiny, kde trosky sestřeleného stroje dopadly na nákladní auto. Jeden z dronů podle ukrajinské elektrárenské společnosti Ukrenerho zasáhl transformátor, poškození ale nevedlo ke kritické poruše na síti.

Údajný útok na Krymu

Rakety S-300 Rusko vypálilo směrem k Doněcké oblasti, uvedly podle AFP tamní úřady. Útok v tamním městě Myrnohrad, které leží zhruba sedm kilometrů od Pokrovsku, zabil 38letou ženu. Další oběť ohlásily úřady Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny, kterou ostřeluje ruské dělostřelectvo. Život muže si vyžádal útok na vesnici Bilozerka ležící na západním okraji Chersonu.

Podle agentury Reuters ruská státní média uvedla s odkazem na ruské ministerstvo obrany, že protivzdušná obrana zachytila 21 dronů nad nezákonně anektovaným ukrajinským poloostrovem Krym a několika ruskými regiony.

Ukrajinská armáda později oznámila, že se jí podařilo zničit radarovou stanici poblíž vesnice Rozdolne v severní části Krymu. Rusko zprávu nekomentovalo.