Po půlroce ve vesmíru se vrátili na Zemi tři členové posádky vesmírné stanice

V sobotu ráno středoevropského času přistála na Zemi loď Sojuz MS-17, kterou se po půl roce vrátili z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) americká astronautka Kathleen Rubinsová a ruští kosmonauti Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Svěrčkov. Návratový modul dosedl podle plánu v kazašské stepi u města Džezkazgan.

Návratový modul lodi Sojuz se od vesmírné stanice odpojil ve 3:34 SELČ a přistál krátce před sedmou ráno, informoval americký Národní úřad pro letectví a vesmír. Jeho posádka podstoupí v Kazachstánu zdravotní kontrolu, Rubinsová potom odcestuje do Johnsonova vesmírného střediska v Houstonu, ruští kosmonauti do Střediska Jurije Gagarina pro výcvik kosmonautů nedaleko Moskvy.

Trojice astronautů byla na ISS od října, ve vesmíru pobyla 185 dní. Kromě experimentů se posádka potýkala s únikem vzduchu ze stanice.

ISS nezůstala prázdná, Rubinsovou, Ryžikova a Svěrčkova  nahradili po Velikonocích ruští kosmonauti Oleg Novickij a Pjotr Dubrov spolu s americkým astronautem Markem Vandem Heiem, kteří na Mezinárodní vesmírnou stanici dorazili minulý týden. Navíc na stanici zůstali Američané Victor Glover, Michael Hopkins, Shannon Walkerová a Japonec Soiči Noguči.